24.6.16

Wijnweekend in Villány: Heumann (slot)



We hadden met Erika een bezoek ingepland aan wijnhuis Heumann in Siklós, maar om verschillende redenen moesten we onze planning wijzigen. We besloten de zondagmiddag dan maar open te laten en te kijken waar we zouden uitkomen. Achteraf bleek dat een gouden greep. Toen we 's morgens op een terrasje zaten, viel mijn blik plotsklaps op het proeflokaal van Heumann. Aan de overkant van de straat nota bene! Subiet regelde ik voor die middag een lunch annex wijnproeverij.
Terug van Kvassay stond de deur bij Heumann open en toen zag ik haar: Evelyne Heumann. Ik rende op haar af en riep "jij bent Evelyne!". Verbazing alom. Tja, wist zij veel wie ik was, we hadden tot dan toe alleen maar gemaild en gebeld met elkaar.
Die middag proefden we met Evelyne zes wijnen op haar terras in Villány. We spraken Hongaars. Want bescheiden als ze is, ontkent ze het, maar Evelyne spreekt perfect Hongaars. Barbara schonk met veel kennis van zaken de wijnen in. Ze vond het goed dat we rondkeken in de kelder, waar oude wijnflessen lagen. Opgeslagen door de vorige eigenaar van het pand. Het waren flessen van dorstige vaders uit Nederland. Of zonen, daar wil ik vanaf zijn.

Evelyne en Erhard Heumann


Foto: www.heumann.com

Evelyne en Erhard Heumann zijn een Zwitsers-Duits echtpaar. In 1995 kochten ze in Villány een wijngaard die beplant was met portugieser-druivenstokken van 40 jaar oud. Het begon allemaal als een hobby. Maar ze plantten ook andere druiven aan en maakten steeds meer wijn in verschillende stijlen. Hun ambitie groeide, ze wilden kwaliteit. Uiteindelijk namen ze de grote stap en maakten ze van wijnmaken hun beroep. De oude wijngaard werd opnieuw beplant en ze lieten een heuse wijnkelder bouwen. Inmiddels maakt wijnhuis Heumann kwaliteitswijnen, die ook nog eens zeer aangenaam geprijsd zijn. De Lagona 2012 kost bijvoorbeeld 2.400 forint in de Hongaarse wijnhandel, dat is ongeveer 8 euro.
In 2008 studeerde zoonlief in Zwitserland af als wijnmaker. Hij verleent tegenwoordig technische ondersteuning en zal later het wijndomein van zijn ouders overnemen.
Heumann werkt naar eigen zeggen wel biologisch, maar is niet gecertificeerd. Er worden bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt in de wijngaard.

Het domein


Foto: www.heumann.com

Wijndomein Heumann is ongeveer 10 ha groot. De wijngaarden zijn te vinden in Siklós en aan de zuidwestkant van de Villány-bergketen. De bodem is over het algemeen löss- en kleihoudend, hier en daar gemengd met kalksteen en dolomiet. 90% van de wijngaarden heeft de premium-status, wat inhoudt dat er per hectare minstens 5000 stokken zijn aangeplant. In de wijngaarden van Heumann is de beplantingsdichtheid echter veel hoger, 7000 stokken per ha.
Ze telen witte en rode druiven: chardonnay, rajnai rizling, tramini en kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Er wordt sterke snoei toegepast, de opbrengst per stok is maximaal 1-1,5 kg.
De witte wijnen en de rosés worden reductief gemaakt. De rode wijnen ondergaan een malolactische gisting op RVS en rijpen 12-14 maanden op derde- of vierdehands barriques of op houten vaten van 500 liter. Vooral kékfrankos, merlot en syrah hebben baat bij de grote vaten, er blijft meer van hun fruitigheid behouden.

De geproefde wijnen

We proefden 6 wijnen bij Heumann: twee witte, een rosé en drie rode. Hieronder de beknopte proefnotities.

Eric's Dream 2014
Een cuvée van rajnai rizling, olaszrizling en chardonnay.
In ons glas een geur van abrikozen en wat mineraliteit.
We proeven fruit van citrusvruchten, abrikozen, verder mineralen en een beetje amandel.
Een volle wijn, lekker fris met mooie zuren en een gemiddelde afdronk. Een van mijn favorieten.

Rajnai rizling 2014
In de neus mineralen en wat petrol.
In de smaak citrustonen en ook wat petrol.
Een elegante, slanke wijn met frisse zuren en een lekker bittertje.
Erika en ik vonden dit een erg mooie wijn.

Rosé 2015
Een cuvée van 70% kékfrankos en 30% merlot.
Een fruitige rosé met in de smaak vooral aardbei. De wijn heeft een zoetje. Hij is voor wijndrinkers die van een zachtere rosé houden. Persoonlijk vind ik dat-ie wat meer zuren zou mogen hebben.

Lagona 2012
Een cuvée van 50% cabernet franc, 40% merlot, en de rest cabernet sauvignon en kékfrankos.
In de neus veel fruit van zwarte bes, bramen en kaneel.
De smaak is fruitig, met vooral bramen en bessen in de smaak. De afdronk is iets langer dan gemiddeld. De wijn is vol, fruitig, fluwelig, rond en absoluut in balans. Gewoon een heel mooi glas. De 14,5% alkohol stoort totaal niet. Hij glijdt zo naar beneden, zoals de Hongaren zeggen. De wijn kreeg dit jaar 90 punten in de maart-editie van het wijnblad Decanter. Tijdens Borjour 2016 was dit mijn favoriet. Een memorabele wijn.

Kékfrankos Réserve 2012
Deze blaufränkisch heeft 12 maanden gerijpt op gebruikte barriques.
De neus is beslist kruidig, met ook wat zwarte bes.
We proeven veel fruit van bramen, zwarte bes en kersen.
We vinden dit een pittige wijn, met mooie zuren en rijpe tannines. Elegant.
De Hongaarse krant Népszabadság heeft hem in 2015 tot de beste wijn van het jaar verkozen.

Cabernet franc 2011

Cabernet franc is helemaal op zijn plaats in Villány. Net als in Bordeaux wordt hij meestal gemengd met cabernet sauvignon en merlot. Gelukkig zijn er steeds meer wijnmakers die dat niet doen, die de druif als solist inzetten. En niet alleen in de Loire bijvoorbeeld, maar ook in Villány. Heumanns Cabernet franc is een mooi voorbeeld van een cépage gemaakt van deze druif.
Intense geuren van fruit en overweldigende bosgeuren.
Rijp, donker fruit in de smaak. Sappig, rond, geconcentreerd en in balans.
"Helemaal goed" vonden Erika en ik. Het was een prachtige afsluiter van ons wijntripje naar Villány.















Geen opmerkingen:

Een reactie posten