22.6.16

Wijnweekend in Villány: Kvassay (3)



Zondagmorgen namen we met Erika de bus vanuit Kisharsány naar Villány. We zaten net aan de koffie, toen mijn telefoon ging. Het was Levente Kvassay die die ochtend onze gastheer zou zijn. "Mijn kelder is een eind lopen en moeilijk te vinden. Ik kom jullie halen met de auto". Blijkbaar klonk mijn protest weinig overtuigend. De wijnmaker haalde ons op en bracht ons naar zijn wijnkelder. Daar kregen we een rondleiding over het terrein en proefden we vijftien van zijn wijnen.

Levente Kvassay



Kvassay is niet alleen jong, maar ook supergastvrij en zeer bevlogen. Ooit wilde hij voetballer worden. Nog steeds is voetbal zijn passie. Op het moment dat ik dit stuk schrijf, volgt hij zelfs in Frankrijk live de EK-wedstrijden van het Hongaarse elftal. Maar zijn voetbalschoenen heeft hij moeten inruilen voor rubberlaarzen, zoals hij zegt. Hoe dat zo kwam?
Levente's grootvader was in de communistische jaren wijngaardier bij een staatsboerderij. Diens zoon - de vader van Levente - startte in 2002 een eigen wijnbedrijf. Vaak ging zoonlief mee de wijngaard in en zo werd hij langzaamaan gekneed voor een ander leven dan dat van voetballer. Hij volgde een opleiding tot wijnmaker en deed een paar jaar ervaring op bij wijnhuis Bock in Villány. Toen zijn vader in 2007 plotseling overleed, nam hij het domein over. Als ode aan hem heeft Levente een van zijn wijnen Apjafia genoemd: "zoon van zijn vader". Op het etiket is te lezen dat hij (vrij vertaald) de schouderklopjes van zijn vader voelt wanneer hij aan het werk is.

Wijnhuis Kvassay: het domein



In Villány neemt Kvassay een aparte plaats in. Niet alleen omdat het huis lichtere wijnen maakt dan we gewend zijn in de regio. De wijnen hebben ook nog eens een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Levente wint veel prijzen op landelijke en lokale competities. De Ezám, een cuvée van cabernet franc en cabernet sauvignon of merlot, is een van zijn bekendste wijnen.
Het domein is 7 ha groot. Er worden jaarlijks 40-45.000 flessen geproduceerd. Kvassay bottelt pas sinds 2005. Zijn focus is op lichte, fruitige wijnen. De witte wijnen zijn het ondergeschoven kindje in de regio, maar onze gastheer gaat tegen die traditie in. Hij maakt frisse, witte wijnen van sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű en zöldveltelini. De rode druiven die in zijn wijngaarden staan, zijn kékfrankos, portugieser, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Omdat hij niet kan voldoen aan de grote vraag van de markt, koopt hij ook druiven in in de regio. Zijn wijngaarden zijn in Siklós en Nagyharsány te vinden. Bijzonder is dat hij altijd 's nachts plukt, wanneer de temperaturen wat lager zijn. Dit om maximale frisheid te krijgen. De witte wijnen en de rosé worden reductief gemaakt, de rode krijgen meestal houtopvoeding. 70% van zijn wijnen valt in de zogenaamde Classicus-categorie (= hogere opbrengst, lagere kwaliteit), 30% in de Prémium-klasse (= lagere opbrengst, hogere kwaliteit).

Verbouwingen en uitbreidingen
Kvassay heeft grootse plannen met zijn wijndomein. Op het moment van ons bezoek vonden er nog verschillende verbouwingen plaats, waarvan sommige op hun eind liepen. De kelders worden uitgebreid, er komt een mooi, sfeervol proeflokaal, met open keuken, voor groepen tot 45 personen. Je kunt hier ook lunchen of dineren. Verder kun je als wijnverzamelaar binnenkort ook je wijnflessen bij hem in de kelders opslaan.

Proeverij
We proefden met Erika 15 wijnen op het domein, de meeste uit het vorige jaar en de rode nog niet gebotteld. Van de interessantste vind je hieronder beknopte proefnotities.

Sauvignon blanc 2015



Een typische sauvignon blanc-neus: versgemaaid gras, kruidig. Een beetje bubbels in het glas, die voor de frisheid zijn toegevoegd. In de smaak vooral kruiden. Door de stevige zuren een frisse wijn. Heerlijk voor een warme zomer.

Zöldveltelini 2015



Een kruidige wijn, met hoge zuren, een minder dan gemiddelde body en niet zo lange afdronk. Weinig complex, wel een lekkere terraswijn.

Királyleányka 2015

Een Királyleányka in Villány. Waarom? De druif hoort immers niet echt in deze wijnregio thuis. Levente's antwoord was grappig. Wunderlich had een mooie királyleányka, en Kvassay dacht: "dat wil ik ook proberen". Erika vindt dit een lekkere wijn.
In de neus is hij aromatisch en kruidig. Bloemig in de smaak, met een beetje amandel. Hoge zuren.



Pinot noir 2015 válogatás
De eerste in een serie rood. Gemaakt van aangekochte druiven. Een vatmonster. Hij wordt aan het eind van de zomer pas gebotteld en ligt nu 6 maanden op derdehands gebruikte barriques. Alcohol is 13,5%, wat een verademing is. Vergelijk dat eens met de wijnen van Vylyan!
Aardse tonen in de geur, bosgrond. Droppige toets in de smaak. Mooie, lange, fruitige afdronk. De wijn is natuurlijk erg jong, de tannines zijn nog niet rijp, maar dit gaat beslist een mooie wijn worden.

Merlot 2015
Een intense geur, warm, vol, kruidig en fruitig.
De smaak is zeer fruitig, we proeven pruimen en kersen. Verder wat drop, laurier en chocolade.

Cabernet Franc 2015
Aardse geuren, rioolputje, groene paprika.
De smaak is fluwelig en zacht. Een elegante, ronde wijn uit een mooi wijnjaar.

Ezám Cuvée 2011
Een cuvée gemaakt van 60% merlot en 40% cabernet franc. Alcoholgehalte is 14%. Vijf jaar rijping in gebruikte, houten vaten. De wijn doet aan een Brunello denken.
Veel kruiden in de neus. Veel fruit in de smaak: pruimen en kersen, maar ook kruiden. Mooie zuren, de tannines zijn meer dan gemiddeld. Het houtgebruik is goed. Een zeer geconcentreerde wijn met een lange afdronk. Deze zomer komt hij na een paar jaar afwezigheid weer op de markt.

Wat proefden we nog meer?

- Apjafia 2015: een cuvée van 30% olaszrizling en 70% rajnai rizling
- Rosé 2015: een cuvée van 90% kékfrankos en 10% cabernet sauvignon
- Kékfrankos 2015
- Syrah 2015
- Cabernet franc 2014 en 2015
- Cuvée 2014: een blend van kékfrankos, merlot en een beetje cabernet franc
- Cabernet sauvignon 2014 en 2015.

(wordt vervolgd ...)


Wachten op de bus in Kisharsány





Geen opmerkingen:

Een reactie posten