6.8.12

Wijnweekend in Villány: verslag (1)

Eind juli brachten we met een paar leden van de Wijnsalon een wijnweekend door in Villány. Zaterdag met z'n vijven, zondag sloten C en W zich bij ons aan. Ik had een bezoek aan drie wijnhuizen geregeld, van klein en relatief onbekend tot groot en superbekend. Geen Gere, geen Bock, want die kenden we zo onderhand. Wel heerlijk lunchen en dineren, en natuurlijk de rosémarathon. Verslag van een verrukkelijk wijnweekend.

Wijnhuizen
De wijnhuizen die we bezochten, waren verschillend van karakter:
- Gábor Kiss: ambachtelijk wijnmaker, redelijk onbekend, maar zeer gedreven.
- Sauska: met 90 ha in Villány (en 60 ha in Tokaj) megagroot te noemen. Hier werden we supergastvrij ontvangen en hadden we een topproeverij. Die zo uitliep, dat we meer dan een uur te laten aankwamen op ons volgende adres.
- Malatinszky: die het bordje 'besloten bijeenkomst' op de deur van zijn bistro gehangen had. De charismatische man zette ons een mooie lunch voor van het kaliber 'geen poespas, maar pure smaken'. Zijn wijnen waren elegant, bijna volmaakt. We werden er stil van.
De volgende keer meer over deze proeverijen.

Rosémarathon
Tilburg heeft zijn Roze Maandag, Villány heeft zijn Rozé Maraton.  Om de rosé uit het wijngebied wat aandacht te geven, werd zaterdagmiddag in het dorpscentrum een minimarathon gehouden. Het publiek kon intussen genieten van een glas rosé en zich vergapen aan de carnavaleske rose uitdossingen.

Smullen
Niet alleen de koks van Malatinszky Borterasz koken lekker. Bij Wijnhuis Bock hadden we zaterdagmiddag een heerlijke lunch op het terras. 's Avonds was het smullen bij Mandula, het restaurant van wijnhuis Attila Gere. Verrukkelijk eten voor een schappelijke prijs, met alleen Gere-wijnen op de wijnkaart. Wat overigens geen straf was.

Enkele sfeerfoto's
(wordt vervolgd ... )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten