Een artikel over een bijzonder wijnhuis, in twee delen.
Geschiedenis
Foto: www.terroirclub.hu |
Wijngaard en wijnkelder
Foto: www.bor.mandiner.hu
|
Het werk op het domein lijkt vrij eenvoudig: geen bestrijdingsmiddelen, ambachtelijk werken en nauwelijks ingrijpen.
De witte wijnen worden - indien nodig - geklaard met bentoniet (een kleisoort). Zodra deze wijnen volledig uitgegist zijn, worden ze gefilterd en gebotteld.
De rode wijnen klaren zichzelf in de loop der tijd. Ze rijpen 8-24 maanden in gebruikte barriques en worden dan grof gefilterd en gebotteld.
Maar daarmee is natuurlijk niet alles verteld. Het echte werk begint namelijk in de wijngaard.
Biologisch-dynamisch
Vanaf het allereerste moment wilden Susann en Rudolf biologisch werken. Ze startten in 2002 officieel hun bedrijf en meldden zich meteen aan bij Biokontroll. Dit is de Hongaarse instantie die controleert of een product voldoet aan de EU-regels voor de biologische landbouw. In 2006 maakten ze hun eerste biologische wijn, een portugieser. En ze noemden hun wijnhuis Wassmann, met dubbel s.
In 2011 kreeg het domein als tweede in Hongarije het Demeter-certificaat. Dit is het internationale keurmerk voor producten die volgens biologisch-dynamische principes gemaakt zijn. Dat betekent dat de natuur wordt beschouwd als één geheel. Er wordt respectvol omgegaan met dieren, het milieu, de bodem enz.
Pendits uit Tokaj was de eerste die dit keurmerk kreeg. Demeter is trouwens in de Griekse mythologie de godin van de landbouw en vruchtbaarheid.
Rudolf Steiner
De biologisch-dynamische landbouw beschouwt de natuur als een complex, organisch systeem. Ten grondslag aan dit principe liggen de opvattingen van Rudolf Steiner. Deze antroposoof ontwikkelde in 1924 al een methode voor de biologisch-dynamische landbouw. Volgens hem bezitten de planeten kosmische krachten. Die worden via organische preparaten naar de aarde geleid, zodat ziekten en plagen in het gewas bestreden kunnen worden. Deze preparaten, negen in getal, zouden volgens hem een positieve invloed hebben op de groei van het gewas. Hier kom ik nog op terug.
Wijnbouw
De biodynamische wijnboer gebruikt dus bepaalde preparaten in zijn wijngaard. Voor ieder doel weer een ander preparaat. Bijvoorbeeld mest, van een melkgevende koe, wordt in een hoorn gestopt en begraven. Waarna het een tijdje onder de grond rijpt. Het wordt gebruikt om de bodem te verrijken en te verbeteren en het immuunsysteem van de druiven te versterken.
Ook worden verschillende activiteiten in de wijngaard en wijnkelder afgestemd op de stand van de hemellichamen. Het moment van snoeien, oogsten of oversteken van de wijn wordt dus door de kosmos bepaald.
Biotoop
Foto: www.weingut-wassmann.de |
Voor het natuurlijk evenwicht kan ook de wijngaard van Wassmann niet zonder biodynamische preparaten. Het huis pretendeert veganistische wijnen te maken, maar dat klopt niet helemaal. Er wordt weliswaar geen gebruik gemaakt van eiwit bij het klaren van de wijnen, maar voor de preparaten worden wel degelijk dieren gebruikt. Dode dieren zelfs. Schedels. Ingewanden. Koeienmagen. You name it.
Preparaat 501
Foto: https://munchies.vice.com |
Wassmann gebruikt in zijn wijngaard onder meer preparaat 501. Het is een hoorn-silicapreparaat van zeer fijngemalen kwartskristallen. Deze worden gemengd met water, zodat er een pasta ontstaat. Die wordt in de lente in een koehoorn gestopt en begraven. In de herfst wordt het preparaat opgegraven en gemengd met water.
Daarna begint het dynamiseren. Hierbij wordt een uur lang eerst met de klok mee geroerd en dan tegen de klok in. Wat daar de reden van is? Ik vind het lastig om dit voor te stellen, maar het is om eerst orde te creëren en vervolgens chaos. Van de oorspronkelijke substantie is dan geen meetbare hoeveelheid meer over. De energie van de stof wordt stap voor stap vrijgemaakt uit zijn fysieke binding, zo wordt gezegd.
Vervolgens wordt het preparaat in een fijne nevel over het gewas gespoten. Het geeft daarmee de krachten uit de kosmos door aan de planten en druiven. Wat weer goed zou zijn voor de ontwikkeling van de bladgroei en de bloem- en fruitontwikkeling. Het verhoogt ook de weerstand tegen ziekten en schadelijk ongedierte.
Wijnfilosofie
Als je vindt dat Rudolf en Susann niet zo moeilijk moeten doen, ben je niet de enige. Velen gingen je voor. Maar volgens het wijnmakend echtpaar maakt het qua inspanning niet uit hoe je werkt. Of je nou de traditionele of biologisch-dynamische weg volgt, bij allebei zul je inspanningen moeten doen om een goede wijn te maken. En wil je smaakvolle druiven in je wijngaard, dan moet je zorgen voor energieke druivenstokken én dus een humusrijke bodem. Harmonie met de natuur is voor deze wijnmakers echter wel een randvoorwaarde.
(wordt vervolgd ...)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten