28.1.10

Proeverij: Gál Tibor uit Eger

Pinot noir is voor grote mensen
Eens in de maand organiseert het online wijnmagazine Vinoport.hu een thematische wijnproeverij in Café Sempre in Budapest. In december was het wijndomein Gál Tibor uit Eger het onderwerp. Een mooie avond over dikke mannen, rokende dochters, en vooral: wijn voor grote mensen.Want pinot noir, daar moet je voor groeien, aldus Tibor Gál junior.


Tibor Gál en Ornellaia 
Does it ring a bell? Tibor Gál sr. was van 1989 tot 1993 als keldermeester verbonden aan het wijndomein Tenuta dell'Ornellaia, en mede verantwoordelijk voor het succes van de rode Ornellaia en de Masseto. In 1993 keerde Gál terug naar Hongarije en startte met twee buitenlandse partners in Eger zijn eigen wijndomein, in de overtuiging dat Hongarije en Eger de potentie hadden om topwijnen te leveren. In 2005 kwam Gál sr. om bij een verkeersongeval in Zuid-Afrika. Zijn vrouw Ibolya en zijn zoons Zsombor en Tibor zwaaien nu de scepter over het wijndomein. Tibor jr. presenteerde de wijnproeverij.


Verrassende wending 
Als er al één plek in Hongarije zou zijn, waar de klassieke pinot noir gemaakt moet worden, dan is dat Eger, met haar late lentes, koele klimaat en kalkbodem.
We begonnen de wijnproeverij met een witte indrinker (inkopper / belövő op zijn Hongaars): een Leányka 2008 uit Eger, een Hongaarse druif met een bloemig aroma. 
Hierna nam de proeverij een verrassende wending: 5x pinot noir volgde.

Pinot noir: belangrijkste wijn 
Dat pinot noir de belangrijkste wijn van Gál is, bleek ook uit de verschillende varianten van dit type. De opmerkelijkste heb ik hieronder beschreven.
  • Pinot noir 2005: een elegante wijn met redelijk wat body. In de neus wat animale tonen, paddestoelen. In de smaak chocolade, kersen, kruiden, wat peper. Eén van de mooiere pinot noirs van deze avond. 
  • Pinot noir 2004 Síkhegy: 2004 was een moeilijk oogstjaar. Met radicale snoei was het in Eger (net als in het koele wijngebied Etyek) toch mogelijk om mooie pinot noirs te maken. Síkhegy verwijst naar de plaats van herkomst in de wijngaard. Als een wijnmaker dit op het etiket vermeldt, geeft dat aan dat we met een kwaliteitswijn te maken hebben. Deze wijn heeft 14 maanden houtrijping gehad. Ik ruik wat zeemleer, tabak, een stalletje. De smaak is fantastisch, met een lange afdronk! Mooie, zachte zuren en een intense smaakcarrousel van caramel, toffee en koffie. Veruit de mooiste pinot noir van de avond.

Dikke mannen en dikke wijn De avond in Café Sempre was mooi verzorgd: Dani van Café Sempre liep af en aan met prachtig opgemaakte schotels en heerlijke hapjes. Niet zoals een echte, neutrale wijnproeverij zou moeten verlopen, maar wie deert dat? Door de presentatie van Tibor Gál - doorspekt met humor - was het ook wat lastig om discussies over de geproefde wijnen los te krijgen. "Met zijn wijnen geeft een wijnmaker zich bloot", vertelde Tibor Gál ons. Hoezo? "Dikke mannen maken dikke wijn." Hahaha... En hij noemde Attila Gere uit Villány (hier zichbaar) en Zoltán Heimann uit Szekszárd als voorbeeld.

Mollige vrouw
In Eger wordt voor 50% rode wijn gemaakt. Voor de rest is het witte wijn wat de klok slaat, vooral van de druiven leányka en olaszrizling (welschriesling), maar er komt ook chardonnay en viognier voor.
Tibor Gál sr. was degene, die als eerste pinot noir-, syrah- en viognierkloons vanuit Frankrijk naar Hongarije bracht. De druiven voelen zich uitstekend thuis in het wijngebied.
De Viognier 2006 maakte op grote indruk op mij, al was het niet die van een mollige vrouw, zoals Gál jr. grapte. Het herkomstgebied is de Pajados-dűlő, het deelgebied in de wijngaard dat met zijn tufsteen-lössbodem de beste eigenschappen van het wijngebied in zich heeft. De wijn heeft een jaar opvoeding op nieuw hout gehad, en is rijk aan alcohol. De kleur is lichtgroenig. In de neus tonen van vanille en anijs. Ik proef een romige smaak, met heftige mineralen, een olieachtig zoetje en tropische vruchten. 

Rokende dochters en Grande Finale
Na de viognier was het tijd voor een rookpauze. De rokers stoven naar buiten, de kou in, met de fotograaf in hun kielzog. Binnen was een ijselijke gil te horen: "Geen foto's! Mijn moeder mag dit niet zien!" Hilariteit alom. 
Toen we weer compleet waren, was de Gloria 2007 aan de beurt om geproefd te worden: een cuvée van chardonnay/viognier/riesling, die ik onevenwichtig vond. Daarna gingen we weer terug naar rood: Bikavér 2006 Bartók, die volgens Gál jr. meer uit respect gemaakt wordt ("Pa wilde het graag") dan uit overtuiging. De Tramini 2003 beloofde een Grande Finale met haar aroma's van nootmuskaat, honing, kweepeer en kruiden. In de smaak stelde deze wijn me wat teleur.

1 opmerking:

  1. Mooi verslag. NIet te veel grappen over dikke mannen en Rubens vrouwen. Die deugen, Kati!

    BeantwoordenVerwijderen