16.2.10

Borigo-project: Takler - Bartina Cuvée 2006 (18)

Wie waar wat?
Wijndomein Takler heeft 47 ha aan wijngaarden in Szekszárd. In het gebied wordt vooral rood gemaakt, wit is nauwelijks van betekenis. De grond bestaat vooral uit löss, vermengd met kalk. Kadarka en kékfrankos zijn de belangrijkste druivensoorten, daarnaast vinden we hier veel cabernet franc en merlot. 
De Bartina Cuvée 2006 staat als 18e op de Borigo 100-lijst. De wijn bevat 35% kékfrankos, 35% cabernet franc en 30% merlot. Hij heeft 16 maanden houtrijping gehad op 500 litervaten van Hongaars eikenhout. 
Bij het proeven heb ik de helft van de wijn gedecanteerd en een uur laten beluchten.

Proefnotities
De wijn heeft een diepe kersenrode kleur, met een dun baksteenkleurig randje. Hij is middelmatig transparant, met een dikkige structuur en hij maakt fraaie kerkramen in het glas.
De neus van de onbeluchte wijn is wat scherp, prikkelend. Ik ruik kruiden, kersen, vanille, en een hint van yoghurt. Na het beluchten is de wat scherpe geur weg, en komen er tonen van bramen tevoorschijn.
Een mooie, volle wijn, wel wat jong nog. Onbelucht heeft hij een fractie van hoekigheid. Na een uur beluchten maakt de hoekigheid plaats voor een zachte dikromigheid. Een volle aandronk. In het midden kersen, bramen en pure chocolatetonen. Mijnheer H proeft ook een beetje yoghurt. Mooie zuren en zachte bitters in de lange afdronk. Een ronde wijn in evenwicht, rijk en geconcentreerd.  Een vol mondgevoel, wijn waarop je kunt kauwen. Een prachtige wijn!

Tot slot 
Borigo kent de Bartina van Takler 91 punten toe. Ik ben erg enthousiast over deze wijn, maar neig toch naar de 85 punten. 
Wat kost deze wijn? 6.200 forint / 23 euro bij Bortársaság.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten