29.3.10

Bezoek aan het VinCE2010

Op 20 en 21 maart 2010 vond in Budapest het internationale wijnevenement VinCE2010 plaats. Ik bezocht het wijnevenement zaterdag de 20e. Op mijn programma stond de lezing van Omar Honigh over (Hongaarse) wijnmarketing, een ontmoeting met Elwin Arens van Wijn uit Hongarije en het proeven van pakweg 16 Hongaarse wijnen. 


What sells a bottle?
Omar Honigh is branding specialist en directeur van het Britse marketingbureau Kemistry. What sells a bottle? was de titel van zijn lezing. Hij ging in op het imagoprobleem van Hongarije als wijnland. Buitenlanders weten vaak niet waar Hongarije ligt, Budapest verwarren ze met Bukarest en de enige Hongaarse wijn die ze kennen is de Tokajer. Een smalle basis. Hoe moet het dus verder met wijnland Hongarije? Honigh had hierop geen pasklaar antwoord. Hij gaf ons wel iets mee om over na te denken. Het kwam erop neer dat je als wijnmaker je produkt en je klanten moet kennen, zodat je ook weet wat je brand moet zijn. Wijnmakers dienen zich op hun sterke punten te focussen. Er is niets mis met Hongaarse chardonnay, maar waarom zou je die promoten als chardonnay al over heel de wereld gemaakt wordt? 
Furmint, is het eerste wat de aanwezigen gedacht moeten hebben. De Hongaarse druif die mooie wijnen kan voortbrengen. Wijnen die misschien als een typisch Hongaarse produkt goed vermarkt zouden kunnen worden. In wijnland Hongarije is dit het onderwerp van de dag.

Sfeerbeelden


















Mijn proefprogramma: de bijblijvers
Prachtige wijnen
- Béres (Tokaj): Naparany Cuvée 2007
- Dúzsi (Szekszárd): Görögszó 2006
- Sebestyén (Szekszárd): Grádus Cuvée 2006

Geen prachtige wijn
En dan de Syrah 2008 van Kreinbacher uit Somló. In dit piepkleine wijngebied worden vooral witte, mineralige wijnen gemaakt. Nieuwsgierigheid bracht me naar Kreinbachers proeftafel: waarom syrah in Somló? Het is net alsof men in Chablis besluit om syrah te gaan maken. Mijn vraag bleef onbeantwoord. Er zijn mensen die deze wijn prachtig vinden. Ik hoor daar niet bij. Sorry.

Pareltjes uit Tokaj
Verder nog Tokaji Aszú van verschillende wijnhuizen. Geweldig om van één wijnhuis verschillende 5 en 6 puttonyos Aszú te kunnen proeven. 
Geproefd en mooi bevonden:
- Disznókő: Tokaji Late Harvest 2008
- DIsznókő: Tokaji Aszú 5 puttonyos 1999
- Disznókő: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000
- Patricius: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000


De verrassing
Chateau Vincent Blanc Fleur 2007: een extra dry 'champagne' van pinot blanc, van wijndomein Garamvári. Prachtig! Heerlijk!


Jancis
Heb ik haar nou gezien of niet? Ja hoor, ik heb Jancis Robinson live gezien. Op het moment dat ze verscheen, veranderde de sfeer plotsklaps. Elwin en ik zagen het lachend aan. Ze was onderweg naar de proeftafel van Malatinszky. Het werd stil. De groep mensen om haar heen werd groter en groter. En dan sprak ze nog niet eens. Net een popster. Zo gaat dat als je Jancis Robinson heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten