3.3.10

Borigo-project: Légli - 333 2008 (22)

Wie waar wat?
Ottó Légli heeft zijn wijndomein (33 ha) ten zuiden van het Balatonmeer, in Balatonboglár. Zijn wijngaarden zijn op de beste plekken van dit wijngebied te vinden. Hij is bekend om zijn frisse, fruitige wijnen, maar sinds 2006 maakt hij ook complexere wijnen. Zijn olaszrizling (Welschriesling), sauvignon blanc en riesling worden geroemd. De chardonnay van Légli geldt sinds 2003 als een groot voorbeeld in het land. Volgens de wijnmaker moet het terroir in een wijn terug te proeven zijn.
De 333 2008 van Légli staat als 22e op de Borigo 100-lijst. De wijn is reductief gemaakt. Het is een cuvée van irsai olivér, muscat ottonel, zenit en müller-thurgau. De eerste twee druiven geven de wijn een zachtheid, de laatste twee zijn er voor de frisheid en levendigheid.
Waarom heeft Légli deze wijn 333 gedoopt? De wijn komt op de 333e dag van het jaar op de markt. En is daarmee inderdaad een ... Nieuwe Wijn! Dat verklaart meteen waarom de 333 uit 2008 niet meer te krijgen was. Daarom proefden we die uit 2009.

Proefnotities
Behalve Mijnheer H proefden M en F ook mee. Ze waren over uit Nederland en zijn zelf ook wijnliefhebbers. 
M raakte meteen betoverd door het rijke aroma van deze wijn: vlierbloesem oh, maar we roken ook ananas en ander tropisch fruit, bloemetjes, kruiden en mineralen. Allevier stelden we vast dat grapefruit de hoofdrol speelt in de smaken. Een lichtzoete aanzet, verder proefden we wat mineralen, met in de afdronk wat bitters. Een wijn in balans, met fraaie zuren, en een redelijk lange afdronk. Ik vond het een frivole, dansende, lichte wijn, maar F was het daar niet mee eens. Hij vond dit juist geen lichte wijn. (F is trouwens geen liefhebber van witte wijn.)
We waren het er wel met ons allen over eens dat dit een mooie terraswijn is voor op een warme zomernamiddag.

Tot slot
Borigo kent de 333 2008 van Légli 87 punten toe.
Wij laten dit keer de puntentelling links liggen.
Wat kost deze wijn? 1.180 forint / 4,35 euro bij Bortársaság.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten