23.4.10

Borigo-project: Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma: Tricollis Cuvée 2008 (28)

Terzijde
Waarover gaat dit Borigo-project ook alweer? Het wijnblad Borigo brengt in december van ieder jaar een overzicht uit van de 100 mooiste wijnen die de redactie in dat jaar geproefd heeft. Dit jaar zal ik bijna al deze wijnen uit 2009 proeven. Mijn proefnotities zijn terug te vinden onder het label Borigo-project. Om misverstanden te voorkomen: de lijst is dus niet een overzicht van de 100 mooiste Hongaarse wijnen.



Wie waar wat?
Het wijndomein van Pannonhalma Apátsági Pincészet bevindt zich in een Benedictijnenklooster in het noordwesten van Hongarije, in de buurt van Győr. De monniken maakten hier in de middeleeuwen al wijn. Tijdens het communisme lag de wijnproductie stil. In 2001 pakte het klooster de wijnbouw weer op.
Het wijndomein is ca. 50 ha groot. In de wijngaarden van het klooster staan rajnai rizling (riesling), olaszrizling (welschriesling), sauvignon blanc, tramini (gewürztraminer), chardonnay en pinot noir.
Sint Maarten is de beschermheilige van het klooster. Ter ere van hem wordt ieder jaar op 11 november de St. Martinus Cuvée van het wijndomein op de markt gebracht.
De Tricollis Cuvée is een cuvée van 40% rajnai rizling, 40% olaszrizling en 20% tramini.

Proefnotities
De kleur is fonkelend lichtgoudgeel.
In de neus citrusvruchten, vooral grapefruit, en een dot mineralen, vuursteen.
De aanzet is zacht en zeer floraal. De Tricollis is in het midden mineralig, met in de afdronk grapefruit, veel grapefruit. De zuren hebben onmiskenbaar de overhand in deze wijn, met wat ondersteuning door zachte bitters. Ik vind het eerste glas een genot. Helaas is het evenwicht wat zoek na het tweede glas. Er komen dan onaangename sensaties tevoorschijn, die ik niet wil beschrijven. Mijnheer H is niet gecharmeerd van de wijn. Hij vindt hem te log en te hoog in zijn zuren.

Tot slot
Ik heb wat moeite met deze wijn. Hij begint fraai, maar houdt dat niet lang vol. Mijnheer H heeft na een anderhalf glas genoeg gehad. We zijn er niet kapot van.

Wat kost deze wijn? 1.440 forint / ca. 5,30 euro bij Bortársaság

Geen opmerkingen:

Een reactie posten