12.4.10

Borigo-project: Vylyan - Portugieser 2008 (10)

Terzijde
De naam van het wijndomein Vylyan is ontleend aan de 15e eeuwse benaming van de stad Villány. Pál Debreczeni startte hier in 1992 zijn wijndomein. Toen hij in 2004 plotseling overleed, nam zijn vrouw Mónika Debreczeni het roer over. Inmiddels heeft Vylyan 127 ha aan wijngaarden, waarvan 60 ha wijn levert. Het wijndomein richt zich op drastische snoei. Verder krijgt een groot deel van hun wijnen barriqueopvoeding (1000 hl van de 3500 hl). Vylyan verbouwt behalve de klassieke druiven chardonnay, cabernet cauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir en syrah, ook kadarka, kékfrankos (blaufränkisch), zweigelt en kékoportó (portugieser). De laatstgenoemde is de belangrijkste druif in het wijngebied Villány. Of Villány-Siklós, om precies te zijn.


Grappig
Op de site van Vylyan is te lezen dat hond Rex eveneens deel uitmaakt van het team. 
Het wijndomein houdt zich overigens ook bezig met kunst. Zo schrijven de medewerkers ieder jaar een wedstrijd uit voor het ontwerp van een van hun wijnetiketten. Studenten van de Kunstopleiding in Pécs kunnen hieraan deelnemen. 
In 2008 en 2009 organiseerde Vylyan het project Kunstzinnige Wijnvaten. Als je wilt weten wat er allemaal mogelijk is met afgedankte wijnvaten, kun je hier een kijkje nemen. Klik op een van de jaartallen rechts op het scherm, en vervolgens op één van de namen. Links vind je een videolink, gerelateerd aan dit jaarlijkse project. Leuk! De informatie is helaas alleen in het Hongaars beschikbaar.

Proefnotities
Ik zou het bijna vergeten, maar het was me begonnen om de Portugieser 2008 van Vylyan.
De kleur is robijnrood. 
In de neus ruiken mijnheer H en ik een mufje, maar vooral zwarte bes en kruidnagel. 
De eerste slok tintelt wat op de tong. De wijn heeft hoge zuren, een aangenaam zoetje van kersen, verder proeven we kruidnagel en laurier. Een gemiddelde body. ook mooie, subtiele houttonen, die we pas in de afdronk proeven. De afdronk is korter dan middelmatig.

Tot slot
Mijnheer H vindt dit een zachte, volle, evenwichtige, lobbige wijn. Ik sluit me bij hem aan. Deze wijn is niet zo heel complex. Gewoon een prettige portugieser, die lekker wegdrinkt. De fles was ook zo leeg! En dat voor een mooie prijs.

Wat kost deze wijn? 
Voor 1.990 forint / 7,35 euro bij Kaiser's gekocht.
Later voor 1.550 forint / ca. 5,75 euro bij In Vino Veritas gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten