10.4.10

Het wijngebied Villány-Siklós

Villány-Siklós
Villány is het zuidelijkste wijngebied in Hongarije. De precieze benaming is eigenlijk Villány-Siklós. In Siklós wordt witte wijn gemaakt, in Villány rode. De wijnen uit Villány zijn sappig, zacht en worden vaak vergeleken met die uit de Médoc. De topwijnen behalen vaak gouden medailles op grote, internationale Franse wijnproeverijen. De afgelopen 15 jaar heeft het wijngebied een verpletterende ontwikkeling doorgemaakt. 
Het gebied is klein: 25 kilometer lang. Het ligt parallel aan het Mecsek-gebergte. Er heerst een submediterraan klimaat. Het is een van de zonnigste gebieden van het land.
Voorkomende bodemsoorten zijn mergel, kalksteen, leem en löss. 

De druiven
De kékoportó (portugieser) is hier de belangrijkste druif. Andere rode druiven die zich hier prima thuis voelen, zijn kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. De belangrijkste witte druiven zijn olaszrizling, chardonnay, rajnai rizling, hárslevelű, rizlingszilváni en tramini. 
Goede, klassieke, rode wijnen uit Villány bevatten stevige zuren en tannines, en zijn zeer geconcentreerd. Zo is cabernet sauvignon, gerijpt op barriques en uit goede oogstjaren, vaak langer dan 10-15 jaar houdbaar. De witte wijnen uit Siklós bevatten relatief weinig zuren, en zijn hoogalcoholisch. Ze zijn eerder vol dan fris.

De wijnmakers
Attila Gere is een van de grootste en bekendste wijnmakers in Villány en in Hongarije. Zijn wijnen zijn complex en zeer geconcentreerd. Gere's Kopár Cuvée en Solus Merlot zijn bekende toppers die alleen in goede jaren gemaakt worden. Andere topproducenten zijn  Bock, Malatinszky, Tiffán, Vylyan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten