20.9.10

Lancering van De Wijnsalon een feit

Een mijlpaal in mijn Hongaarse wijnbestaan! Afgelopen vrijdag hielden Mijnheer H en ik onze eerste wijnproeverij aan onze grote huiskamertafel in Budapest. De dag tevoren nog geweldige rvs spuugbekertjes gekocht, de mooie proefglazen had ik op het wijnfestival zondag cadeau gekregen van ons bezoek uit Nederland.
De avond was een groot succes. Het doel was een kennismaking met een aantal Hongaarse druiven. Ik had een proefprogramma samengesteld waarin per wijngebied één druif of wijntype werd behandeld. Er viel zoveel te proeven, vertellen en te bespreken dat we van de 12 wijnen er uiteindelijk 'maar' 9 geproefd hebben. We proefden samen met B, Ml, Ma, S, T, A en HJ.

Wat proefden we?
Frittmann - Cserszegi fűszeres 2009 (Kunság)
In Kunság worden vooral eenvoudige tafelwijnen gemaakt. De zandbodem geeft hier zachte wijnen. Deze cserszegi fűszeres geurt en smaakt vooral naar groene appel, met een hint van kruiden. Ma vindt dit een zachte wijn, B vindt vindt hem juist te hard vanwege de zuren.  S, afkomstig uit Duitsland, vindt hem geschikter voor een Schorle oftewel fröccs (wijn aangelengd met spuitwater).

Gál Tibor - Egri Leányka 2008 (Eger)
Achteraf had deze wijn als eerste geproefd moeten worden. Een bloemige neus, Ml ruikt bos. De smaak valt wat tegen na de vorige. De wijn heeft weinig body, met een wat zure afdronk. Niet voor niets wordt de leányka meestal met andere druiven gemengd. B vindt het wel een vriendelijke wijn voor op een feestje.


Szeremley - Badacsonyi Szürkebarát 2008 (Badacsony, Balatongebied)
De rode druiven zorgen in deze wijn voor een lichtroze nuance in het glas, al is niet iedereen het daarover eens. De wijn valt bij de meesten in de smaak. Een mineralige neus, met wat vlierbloesem en hout. Een stevige, warme wijn met mooie bitters in de lange afdronk.

Szepsy - Furmint 2007 (Tokaj)
Deze furmint maakt heel wat los in het gezelschap. We ruiken stal, schimmel, paddestoelen, mineralen, een oxitoontje, mineralen, hout. In de smaak een bak met stenen (T), citrus in de afdronk. B zegt dat je in deze wijn Hongarije terugproeft, T neemt een talkpoederachtige sensatie waar op de tong. Een zeer complexe wijn, harmonieus, met een stevige body. Eén van de mooiste wijnen van de avond.

Orsolya - Olaszrizling 2008 (Eger)
De geur van deze wijn is bedwelmend, mineralig, zoete boter. Een aantal mensen noemen gecondenseerde melk, Zeeuwse boterbabbelaars. De smaak is geweldig. De wijn heeft een olieachtige structuur in de mond, een restzoetje, jodium, wat petrol. T vindt de petrol een klap in het gezicht, A vindt de wijn 'stiekem toch ook wel erg lekker'. Mijnheer H en ik kirren alweer van genot. We vinden de wijn nog lekkerder dan een paar weken geleden op het balkon.

Feiszt - Sub Rosa Syrah Rozé 2009 (Szekszárd)
Syrah. Geen Hongaarse druif. Waarom dan deze wijn? Omdat Hongarije een enorm breed palet aan roséwijnen heeft. (Dit thema heb ik nog niet eerder aangestipt.)
Deze rosé valt niet zo goed in de groep. HJ, die een echte liefhebber is van frisse terrasrosés, vindt dit een tegenvaller. De wijn is niet verkeerd, maar wel stevig voor een rosé. Ik, de niet-roséliefhebber, vind dit juist daarom een mooi glas wijn.

Dúzsi Tamás - Szegzárdi Kadarka 2007 (Szekszárd)
We vinden de geur van deze wijn best aangenaam: bessen, kruiden. In de smaak valt hij tegen, een hint van kruiden, verder niet zo bijzonder. Kadarka geeft slanke wijnen, dat weten we. Maar deze wijn is mager, volgens Ml net druivensap. Voor de prijs van 3750 forint hadden we beslist meer verwacht.

St. Andrea - Áldás Egri Bikavér 2007 (Eger)
Een cuvée van cabernet franc, merlot, kékfrankos en pinot noir. In de geur animale tonen, kersen. We proeven koffie, chocolade, drop, laurier. Het houtgebruik is fraai, ingetogen. A is zeer enthousiast over deze bikavér, wist niet dat bikavér zo mooi kon zijn.

Gróf Degenfeld - Tokaji Aszú 3 puttonyos 2005 (Tokaj)
Als afsluiter proefden we een Tokaji Aszú. In de neus honing en sinaasappel. In de smaak subtiele mineralen, sinaasappelschil, honing en wat citrus. Een mooie, geconcentreerde aszú die bij iedereen geweldig in de smaak valt.




Hoe nu verder?
Deze vraag stelden we ons, terwijl we smulden van de hapjes die iedereen meegenomen had. Vaststaat dat we 24 oktober weer bij elkaar komen, bij iemand anders thuis. Wie dan de avond organiseert, is nog niet bekend. Wat het thema wordt ook niet.
Wat verder ook niemand nog weet, is dat ik onze nieuwe wijnclub tot De Wijnsalon heb gedoopt. Ongetwijfeld komt dat de volgende keer ook aan de orde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten