5.10.10

Wijngeluk in Eger (2): wijn van de wijnrechter


De korte wijnreis door Eger en Tokaj was doorspekt met veel zuchtwijnen, geproefd bij grootse wijndomeinen en op andere plekken. In Eger was het niet mogelijk om bij wijnboeren te proeven, de oogst was immers begonnen en we waren maar met ons tweeën. Gelukkig waren er genoeg alternatieven. Na vier dagen Eger reisden we door naar Tokaj, waar we vijf dagen doorbrachten in Tarcal, Mád en Tállya. We sloten de reis in Budapest af met een mooie kékfrankos in een bijzonder restaurant.

Egri Hegybíró Bora 2002 - Egri Bikavér 2002
Na aankomst in ons hotel in Eger dronken we een goede tafelwijn: een Egri Hegybíró Bora uit 2002. Niets mis mee, maar ook niet veel bijzonders. Het verhaal bij de wijn was interessanter dan de wijn zelf. 
Op het etiket staat zoiets als 'wijn van de hegybíró uit Eger'. Een hegybíró is een soort rechter die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de wijnwetten in zijn of haar regio. Ook Eger heeft zo'n hegybíró. Maar wat andere steden niet hebben en Eger wel, is dit: iedere hegybíró mag één keer per jaar 6500 flessen van zijn eigen wijn op de markt brengen. Traditiegetrouw gebeurt dat in de maand juli, tijdens het feest van de Egri Bikavér. 
De wijn die we proefden was een Egri Bikavér uit 2002: een cuvée van portugieser, blauburger, cabernet sauvignon en pinot noir. Gemaakt door Dr. Bence Dula, die van 1995 tot 2005 hegybíró was in Eger.
(wordt vervolgd ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten