7.10.10

Wijngeluk in Eger (3): Thummerer

Op zoek naar Wijngeluk belandden Mijnheer H en ik in een sfeervolle proefkelder in het centrum van Eger, vlak voor sluitingstijd. We kenden deze plek al van een eerder bezoek aan Eger. De themaproeverijen hier zijn van een redelijk hoog niveau, en ze wisselen per week. Iedere keer komt een andere wijnmaker voor het voetlicht. Dit keer was dat Thummerer uit Noszvaj in het wijngebied Eger. Een Vriendelijke Mijnheer vertelde honderduit over de wijnen in ons glas.

Thummerer
Vilmos Thummerer verbouwt op 80 ha - behalve een aantal klassieke druiven - királyleányka, leányka, olaszrizling, kékfrankos, kadarka en blauburger. De wijnstokken staan op een bodem van vulkanisch tufsteen gemengd met bruine bosgrond. Bijna al Thummerers witte wijnen worden in RVS-tanks bereid. Zijn rode wijnen zijn over het algemeen aromatisch, vriendelijk en toegankelijk, zijn topwijnen bovendien zeer geconcentreerd.

Wat voor moois proefden we?
Egri Királyleányka 2009


Een aangenaam lychee-neusje. In de smaak frisse zuren. Een heerlijke, fruitige Királyleányka.

Egri Bikavér 2006
Een cuvée van kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot en blauburger. De geuren zijn parfumachtig en tegelijkertijd ook dierlijk. Een stoere, heerlijke wijn, met een enigszins koel karakter. Heel fraai.

Cabernet Sauvignon 2006
Wat een feest als je dit nog op de valreep mag proeven! Vooral Mijnheer H is onder de indruk van deze wijn. We ruiken inkt, leer en stal. In de smaak caramel, kersen, met in het staartje flink wat jodium. Strakdroge tannines, flink houtgebruik ... en toch komt de wijn fluwelig over. Ik zou hem nog een jaartje wegleggen, Mijnheer H wil de fles het liefst ter plekke leeggenieten.
En ons bezoek aan Imola moest nog komen!
(wordt vervolgd ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten