7.2.11

Het wijngebied Tokaj-Hegyalja

Het wijngebied Tokaj-Hegyalja, zoals de volledige naam van Tokaj luidt, ligt in het noordoosten van Hongarije. De naamgever van het wijngebied is Tokaj, een plaatsje waar qua wijnbouw weinig gebeurt. Hegyalja betekent zoveel als 'aan de voet van de heuvel'.
Het wijndistrict is vooral bekend vanwege zijn dessertwijn Tokaji Aszú, maar Tokaj heeft veel meer te bieden op wijngebied.
Het klimaat is hier relatief koel. De zomers zijn lang, warm en droog, de herfsten zijn eveneens lang.
In het noorden wordt het gebied begrensd door een bergketen, de Zemplén, waardoor er relatief weinig wind is.

Microklimaat
Aan de voet van de heuvels in Tokaj-Hegyalja stromen twee rivieren: de Bodrog en de Tisza. Aan hen is het te danken dat Tokaj een ideaal microklimaat heeft, dat de productie van prachtige dessertwijnen mogelijk maakt. In de herfst ontstaan er boven de rivieren nevels, die in de de loop van de dag door de zon verdreven worden. De botrytis cinerea ontwikkelt zich prima in dit klimaat. Deze schimmel is een ramp als een wijnboer droge wijn wil maken, een zegen als er aszú gemaakt moet worden. De dikke schimmellaag droogt de druif uit, met als gevolg dat de hoeveelheid suiker en extracten toeneemt in het sap van de druif. 

Bodem
De bodem in Tokaj-Hegyalja bestaat uit vulkanisch gesteente, basalt, dichte klei en vaak moeilijk te bewerken stenige grond. Hier en daar is deze grond met een laag löss bedekt.

De druiven
In Tokaj vinden we uitsluitend witte wijnen. Veruit de belangrijkste druif is de furmint, die goed is voor 60% van de druiventeelt. Verder vinden we er vooral hárslevelű (Lindenblättriger), sárga muskotály (muscat lunel) en zéta (oremus).
De droge wijnen hebben hoge zuren en karakteristieke geuren. Soms kunnen ze hard zijn. Daar waar de grond met löss bedekt is, geven de druiven zachtere wijnen. 
Over het algemeen zijn de witte, droge wijnen uit Tokaj elegant, geconcentreerd en vol. Er zijn veel varianten mogelijk: frisse, kortgelagerde, reductieve wijnen; houtgerijpte, oxidatieve wijnen die jarenlang houdbaar zijn en verschillende halfzoete tot zoete wijnen. Ook de laatste worden reductief en oxidatief gemaakt. Slechts een piepklein deel wordt gevormd door aszú-wijnen.
Omdat de percelen sterk variëren, kunnen wijnen uit Tokaj-Hegyalja heel verschillend van karakter zijn.

De wijnmakers
De belangrijkste? Werkelijk te veel om op te noemen. Enkele voorbeelden zijn: Árvay, Barta, Béres, Bott, Breitenbach, Degenfeld, Demeter, Dereszla, Disznókő, Hétszőlő, Gundel, Homonna, Hudácskó, Karády-Berger, Királyudvar, Lenkey, Orosz Gábor, Patrícius, Pendits, Royal Tokaji, Szepsy, Tokaj Nobilis, Oremus, Tokajicum ... En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Szepsy staat bijna achteraan, maar hij is wel één van de allergrootsten.

1 opmerking: