8.2.11

Het wijngebied Somló

Somló ligt in het westen van Hongarije, boven het Balatonmeer. Officieel bestaat het uit Sághegy, Kissomlyó en Nagy-Somló. Als we over het wijngebied Somló spreken, hebben we het alleen over Nagy-Somló. 
Het wijngebied is piepklein, ca. 830 groot. Het bestaat uit een basaltheuvel die boven een uitgedoofde vulkaan als een grote bult uit het landschap oprijst.
Het klimaat is hier landelijk, de zomers zijn er wat koeler dan elders in het land. Het waait er vaak. 
De wijnen die uit Somló komen zijn zeer mineralig, rijk aan zuren en extracten. Ze hebben een zoutachtige toets en hun alcoholgehalte is vrij hoog.

Als er één wijn is waarin je de bodem van het gebied terugproeft, is dat de wijn uit Somló. Door het basalt hebben de wijnen een bijzonder aroma- en smaakpalet. In hun jeugd proef je vooral vuursteen, na een aantal jaren komen er animale geuren vrij.
Over het algemeen zijn ze pas na twee jaar op dronk. Ze moeten warmer gedronken worden dan andere witte wijnen en vooral belucht worden.
Een wijn uit Somló ontwikkelt zich langzaam en rijpt ook langzaam. Zonder houtopvoeding is het bijna onmogelijk om hier een goede wijn te maken.

De bodem
De bodem in Somló bestaat uit basalt en tufsteen, en is rijk aan mineralen en spoorelementen. Aan de voet van de heuvel vind je een mengsel van klei, zand en löss, met een flinke hoeveelheid mineralen en spoorelementen die van de heuvel naar beneden gespoeld zijn.

Druiven
In Somló vinden we uitsluitend witte druiven. Veruit de belangrijkste druif is de olaszrizling. Daarna volgen de chardonnay, respectievelijk hárslevelű (Lindenblättriger) en furmint. Verder komen er nog druiven voor als de Hongaarse juhfark en ezerjó, de rizlingszilváni (müller-thurgau) e.a.

Juhfark
Het verhaal is uittentreure verteld, maar toch nog iets over de juhfark-druif. Deze druif is bijna uitsluitend in Somló te vinden. Juhfark betekent in het Nederlands "schapenstaart". De wijn wordt zo genoemd, omdat de langwerpige vorm van de druiventros aan een schapenstaart zou doen denken. Juhfark-wijnen kunnen vaak ruw en keihard zijn door de stroeve zuren. De wijn heet ook wel "de wijn van de huwelijksnachten" te zijn. Het verhaal gaat dat de Habsburgers tijdens hun huwelijksnacht juhfark dronken, zodat er mannelijke troonopvolgers geboren zouden worden. Keizerin Maria Theresia schijnt er pap van gelust te hebben.

Wijnmakers
De belangrijkste wijnmakers in Somló zijn Györgykovács, Fekete Béla, Hollóvár, Inhauser, Kreinbacher en Tornai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten