14.2.11

Verslag van de Grote Furmint-proeverij van 2011

Afgelopen donderdag vond in Slot Vajdahunyad in Budapest de Grote Furmint-proeverij van 2011 plaats. Het was het hoogtepunt van de Furmint Február, waarin tijdens heel de maand februari speciale aandacht wordt besteed aan de furmint en de wijnen van deze Hongaarse druif. De perfecte organisatie was in handen van online wijnmagazine Vinoport.hu. Er waren meer dan 50 wijnmakers aanwezig die hun wijnen schonken en desgewenst uitleg gaven. 
Het evenement was áf. De locatie, de sfeer, en vooral de wijnen ... Deze factoren bij elkaar maakten dat ik nog heel de vrijdag met mijn hoofd in de wolken liep.

Locatie

De precieze locatie van de proeverij was het Landbouwkundig Museum, dat zich in Slot Vajdahunyad bevindt, dichtbij het Heldenplein in Budapest. Het gebouw heeft prachtige, neobarokke gewelven en weelderig gedecoreerde plafonds en muren. De proefzalen kon je bereiken via een brede trap die je in een sprookje doet wanen.  Boven schitterend geslepen spiegels. De wijnmakers waren ruim verspreid over de verschillende zalen. Dat maakte dat het nergens druk was, ondanks dat de proeverij uitverkocht was.


foto: Gábor Sebestyén

De proeverij
Welke wijnmakers waren er? Bijna iedereen die ertoe doet in Tokaj en Somló. Ik was er met Tom. We proefden een aantal bekende en onbekende wijnen. Leuk was dat veel wijnmakers in afwijking van de toegezonden informatie, meer dan één furmint schonken. In totaal proefden we in vier uur tijd zo'n 15 tot 17 wijnen. Hieronder een selectie uit de geproefde furmint-wijnen.

Bodrog Borműhely - Lapis Furmint 2009
Dit kleine wijndomein is in handen van twee vrienden. Het is te vinden in Bodrogkisfalud, in de buurt van het plaatsje Tokaj.  De druiven komen van een bodem van tufsteen en dichte klei.
Spontane gisting op gebruikte vaten van 220 liter. Rijping 6 maanden sur lie.
Een stinkertje in de neus. In de smaak frisse zuren met een mineralentoets. Een niet zo'n heel complexe wijn, wel lekker, fris, zuiver, zacht.

Karádi-Berger Borászat - Palandor Tokaji Furmint 2008
Dit wijndomein bevindt zich in Erdőbénye.
De druiven van deze furmint komen van een bodem van tufsteen. De stokken zijn 30 tot 70 jaar oud. De wijn heeft 6 maanden houtrijping gehad.
De geur van de wijn is bedwelmend. Ik ruik rozenparfum, vuursteen en mineralen. 
In de smaak mineralen en frisse zuren. Een geconcentreerde, stevige volle wijn, die tegelijkertijd fluwelig en elegant is.

Bott Pince - Tokaji Furmint Határi 2009
De wijn proefde ik in 2010 tijdens een proeverij uit het vat. De geur van boter en hazelnoot destijds heeft nu plaatsgemaakt voor citrustonen en mineralen.
De wijn heeft in de smaak flink wat zuren, door de restsuikers (6,7 g/l) is hij toch zacht. Hij doet wat hárslevelű-achtig aan. Een ronde, frisse, elegante wijn.

Orosz Gábor - Tokaji Furmint Betsek 2009
Orosz Gábor wordt geroemd om de constante kwaliteit van zijn wijnen: zuiver, geconcentreerd en mineralig. Alles wat hier over de wijnmaker gezegd wordt, vond ik ook terug in het glas furmint van dit wijndomein.
In de neus mineralen, peren en een rooktoets.
In de smaak mooie zuren die met de mineralen lijken te strijden om aandacht. De wijn heeft mooie bitters, en een lange mineralige afdronk. Een duizeligmakend schitterende, harmonieuze wijn. Een van de toppers van de avond!

Demeter Zoltán - Veres 2009
Afgelopen september bij Demeter in Tokaj geproefd uit het jaar 2007. Die wijn uit dat superhete jaar had niets te maken met wat ik deze avond in mijn glas heb. De malolactische gisting is hier achtergebleven, en dat proef je!
De wijn heeft hoge zuren en is zeer mineralig, maar hij is nog meer in balans. Een geweldige concentratie! Hij doet door de petrolachtige toets aan een droge Duitse Riesling denken. Deze furmint is ook een topper: superelegant en adembenemend! Ik geef hem het maximaal aantal punten.

Spiegelberg Kézműves Borpince - Somlói Furmint 2008
Een klein wijndomein, bovenop de Somló-basaltheuvel.
Spontane gisting, en rijping op nieuw Hongaars eikenhout van 500 liter.
Het alcoholgehalte in de wijn is aanzienlijk (15,05%), zoals het een wijn uit Somló betaamt.
In de neus mineralen, animale tonen en een rokerige toets.
In de mond een hint van kruiden, flink wat mineralen en een nadrukkelijke rooksmaak. Frisse zuren en een middelmatig lange afdronk. Een mooie, geconcentreerde furmint.

Meer sfeerfoto's





foto: Gábor Sebestyén

Geen opmerkingen:

Een reactie posten