29.9.11

Terugblik op het wijnfestival: slot (2)

Publieksfavorieten
De vorige keer schreef ik over de wijncompetitie die plaatsvond in de VinAgora-tent op het wijnfestivalterrein. Bezoekers konden deelnemen aan de verkiezing van de publieksfavoriet. Als ik dit even snel uitreken, betekent dit dat de hartendiefjes kozen werden op grond van het oordeel van 450 mensen. Hoe de voorselectie plaatsvond, is niet helemaal duidelijk. Dat ik het niet met de hele uitslag eens ben, is niet eens zo belangrijk. De winnende wijnen waren in ieder geval:
- Grand Selection Tokaji Furmint Barrique 2009 van wijnhuis Tokaj Kereskedőház in de categorie wit en droog
- Egri Rosé 2010 van wijnhuis Varsányi uit Eger in de categorie rosé
- Arcanum Cabernet Franc 2007 van wijnhuis Vincze uit Eger in de categorie rood
- Royal Tokaji Áts Cuvée 2009 van Royal Tokaji Borászat in de categorie zoet en wit
- Prémium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002 van Tokaj Kereskedőház in de categorie speciale wijnen uit Tokaj

De oogstprocessie  
Zaterdag vond de gebruikelijke oogstprocessie plaats. Het was een bonte optocht die door de straten van de Burcht meanderde. Startpunt was de Matthiaskerk bij het Vissersbastion. 
Deelnemers, in ouderwetse kostuums gehesen, waren allereerst de wijnorden van Hongarije. 
Dit zijn organisaties die zich het ontwikkelen van de wijncultuur tot doel hebben gesteld, verder het promoten van goede wijnen en het organiseren van wijnfestivals. De volksdansgroepen in de processie vertegenwoordigden de wijndistricten van Hongarije. Ze vermaakten de toeschouwers met zang en dans. Na afloop werd op het verzamelpunt getoast met best redelijk drinkbare Tokaji Furmint die tijdens de optocht werd uitgedeeld in kleine kunststof flesjes. Niet zelden waren de flesjes bij aankomst al leeg, maar daar is het dan ook wijnfestival voor. Na de toast trokken de dansers terug naar het wijnfestivalterrein, om daar op te treden op het hoofdpodium.

Muziekoptredens

Met een glas Rajnai Rizling Champagne van Wijnhuis Szentesi uit Etyek-Buda in de hand genoot ik van een optreden van de Hot Jazz Band. Ik verwachtte er weinig van, maar van mijn vooroordelen bleef al snel niets over. De band bracht swingende jazz en evergreens in een modern jasje. De zang was erg goed, en zangeres Éva Bolba overtuigde het publiek zo met haar optreden, dat hier en daar zelfs de voetjes van de vloer gingen. 

Wijnkurken

Vóór het wijnfestival was er al een campagne gestart voor het recyclen van wijnkurken. Op zich niet zo spectaculair, maar wel de moeite van het vermelden waard. Sommige bezoekers gooiden zakkenvol gebruikte kurken leeg in de grote, glazen koker op het terrein. Vorig jaar werden er zelfs meer dan 80.000 kurken verzameld. Over de bestemming van de in 2011 ingezamelde kurken wordt nog nagedacht.

Wat te eten op het Wijnfestival? 
Als je (te) veel wijn drinkt, wil je er natuurlijk ook wat lekkers bij eten. Op het Wijnfestival was daarin wat minder goed voorzien. Er waren vanzelfsprekend Hongaarse hapjes te koop, zoals lángos (hartig brooddeeg, in olie gebakken), kenyérlángos (broodpizza), gebakken worst, pogácsa (hartige koekjes) en verschillende soorten strudel.

In de kooktenten werd door de koks van Bistro Bock, restaurant Gundel en een paar anderen redelijk gekookt. Ook was er het Bistro-paviljoen, twee jaar geleden op dit festival opgezet door Lajos Takács. Deze man is chef-kok van restaurant Olimpia, een vrij nieuwe ster aan het firmament, met een creatieve, experimentele keuken en vaak verrassend eten op het menu. Dit jaar stond hij met de keukenbrigades van U26 en met Anyukám mondta achter de pannen. U26 is te vinden op het nieuwe plein bij station Nyugati en presenteert klassieke gerechten in een nieuw jasje. 
Anyukám mondta moet hier toch even apart vermeld worden. De eigenaren van dit restaurant zijn twee broers. Ze hebben tien jaar culinaire ervaring opgedaan in Italië en twee jaar in New York. Hun sfeervolle restaurant is in Encs boven Miskolc gevestigd, op zo’n 200 kilometer rijden vanaf Budapest. In de keuken, met houtgestookte oven, wordt voornamelijk Italiaans gekookt. Er wordt gezegd en geschreven dat de maaltijden bij Anyuka mondta van een zeldzaam goede kwaliteit zijn.

Omdat Frankrijk gastland was, werd er 'Frans' gekookt op het festival. Echt indrukwekkend eten kon je het niet noemen, het was ook te duur voor wat je op je kartonnen bordje kreeg. Wel lekker waren de pizza en focaccia van Anyukám mondta, maar die waren dus niet Frans.

Een nieuwe culi-gast was het beroemde taartjeshuis Gerbeaud. In de laatste jaren berucht om de te dure taartjes die lang niet meer zo lekker zijn als pakweg tien jaar geleden. Maar er waait een frisse wind door de bakkerij! Steeds vaker hoor je dat de kwaliteit weer vooruitgaat. En dat klopt. Bij de stand van Gerbeaud was erg lekker gebak verkrijgbaar!

Misschien moet je ook niet echt warm willen eten op zo’n groot en druk festival. Met een glas in de ene hand en een smakelijk hapje in de andere slenter je van de ene naar de andere stand. Een toastje met truffelpasta, een stukje kwarkstrudel voor bij de witte wijn of een aardappelpannenkoekje met zure room.























De gedroogde ham van László Árpás (ook wel bekend als Sonkamester, oftewel Hammeester) was een echte aanrader. Wat een kwaliteit! Ook de vele kaassoorten op het festival worden ieder jaar beter en beter. Een bordje met Münster, Roquefort en goed knapperig brood, vergezeld door een glas lichtzoete Fordítás van Wijnhuis Lenkey uit Tokaj …  ai ai ai, wat was dat lekker!
(met dank aan Tom de Smet)

Tot slot

Met maar liefst 50.000 bezoekers was het Wijnfestival in 2011 een eclatant succes. Zaterdagavond was het zo druk, dat er een halfuur lang geen nieuwe bezoekers toegelaten werden. Dankzij het schitterende weer brachten de bezoekers meer tijd door op het festivalterrein en werden er veel meer wijnen geproefd dan in eerdere jaren.

Volgend jaar zijn we er weer, van 12 tot 16 september!

Meer foto's van het Wijnfestival 2011 zijn hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten