23.9.12

Wijnweekend in Villány: verslag (3)

Wijnhuis Malatinszky Kúria

Het laatste wijnhuis dat we afgelopen zomer in Villány bezochten, was dat van Csaba Malatinszky. De eigenaar ontving ons in zijn bistro in het centrum van het dorp, in Borterasz. Daar kregen we een lunch, waar we onze vinger bij aflikten. Geen poespas, maar pure smaken en groenten van eigen teelt. Erbij proefden we de wijnen van het domein, terwijl onze gastheer in vloeiend Engels uitleg gaf.

De weg
Csaba Malatinszky was de eerste professionele sommelier in Hongarije. Hij werkte bij verschillende Hongaarse restaurants, waaronder Gundel in Budapest en opende in 1993 zijn eigen vinotheek in de Hongaarse hoofdstad. In de Médoc ging hij in de leer bij grote wijnhuizen als Lynch-Bages e.a. In 1997 waagde hij de stap en startte hij zijn eigen wijndomein: Malatinszky Kúria.

Biologisch
Het wijndomein is nu 30 ha groot. In de wijngaarden vind je vooral druiven als cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, het troeteldier van de wijnmaker. Zijn werkwijze is eenvoudig: de natuur zo veel mogelijk zijn gang laten gaan. Ergo: zo weinig mogelijk ingrijpen, spontane gisting en geen bemesting. Voor zijn vaten - 500 liter groot - gebruikt hij Hongaars hout uit het noordelijke Zemplén-gebergte.
Inmiddels werkt Malatinszky volledig biologisch. "In 2004 begon ik met het biologisch telen van groenten. Ik had 30 verschillende soorten tomaten, waarmee ik experimenteerde. Ook pompoenen, aubergines en wortelen stonden in mijn biotuin. De biologische wijnbouw was daarna een logische stap", vertelde hij ons.

Cabernet franc in Villány
Csaba Malatinszky wordt vaak geroemd om zijn mooie cabernet francs. De druif komt ofwel niet zoveel voor in het buitenland, ofwel hij wordt meestal gemengd met cabernet sauvignon en/of merlot. In Villány is hij goed voor zeker 14% van de wijnproductie. Hij gedijt hier goed en is zelfs in koele jaren een week eerder rijp dan de cabernet sauvignon. Wijnen gemaakt van CF uit dit Zuid-Hongaarse wijngebied hebben mooie, zachte zuren, rijpe, volle tannines, en een subtiele en elegante smaak.

Wat proefden we?
Serena Noblesse 2009
Een cuvée uit de middencategorie wijnen, gemaakt van chardonnay, rajnai rizling (riesling) en muscat ottonel. Fruitig, bloemig in de smaak, met frisse zuren. De wijn paste wonderwel bij onze salade met vinaigrette.

Pinot bleu Noblesse 2007
Een blend van 60% pinot noir en 40% kékfrankos (blaufränkisch). De laatste moest de wijn zijn frisheid geven, want om met Malatinszky's woorden te spreken: "de pinot noir was overrijp en lui". Geen wonder. 2007 was een heet jaar en het warme klimaat in Villány is niet het meest geschikt voor die druif.
We ruiken pannenkoeken (BR) met appelstroop (LM) en kersen. In de smaak vooral pruimen. Een soepele, ronde, fruitige, fluwelige wijn, met frisse zuren en een pietsie zoet. Niks blockbuster uit Villány, maar één en al elegantie.

Cabernoir Noblesse 2007
Een cuvée van cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot noir. De laatste druif geeft de wijn wat zachtheid, zegt onze gastheer. We proeven pruimen, kersenbonbons en drop. Zacht, rond en fruitig. Een heerlijke wijn.

Merlot Kúria 2007
Deze merlot is uit de hoogste categorie Malatinszky-wijnen.
Kersen, pruimen en kruiden in de neus. Ik proef in de smaak veel donker fruit en kruiden. Een volle, warme, elegante en fluwelige wijn, met rijpe, zachte tannines. Alles klopt aan deze wijn.

Kövesföld Kúria 2007

Ook deze is uit de toprange. Een ongefilterde wijn gemaakt van 70% cabernet sauvignon en 30% cabernet franc. In de neus appelstroop en iets wat aan mineraliteit doet denken. In de smaak veel zoetzacht fruit, laurier, een pepertje en vanille. "Perfect!" noteer ik. Een ronde, zachte, volle wijn.

Cabernet Franc Kúria 2006
"Csaba Malatinszky's veins must run with Cabernet Franc", schreef Decanter eind vorig jaar. Ergens anders las ik dat er twee soorten cabernet franc zijn: die uit de Kúria-serie, en de rest. Misschien een tikkie overdreven? Als je deze wijn proeft, begrijp je waarom wijnprofessionals zoiets schrijven. Deze wijn is namelijk schitterend. In de neus een stalletje, in de smaak veel fruit en zachte tannines. Een en al balans, rondheid en elegantie. Een prachtige, geconcentreerde wijn. Topkwaliteit!

Met deze indrukwekkende proeverij bij Csaba Malatinszky sloten we ons wijnweekend in Villány af. 

Sfeerfoto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten