Kanonnetje Boem
Praat je over Wijnhuis Csutorás, dan kun je niet om het Hongaarse voetbal heen. Nee, niet dat van nu, maar dat van de jaren vijftig. Tussen 1952 en 1954 werd het Hongaarse voetbalelftal het Gouden Elftal of de Magische Magyaren genoemd. Topscorer was Ferenc Puskás. Deze legendarische voetballer had bijnamen als De Galopperende Majoor, De Voetballende Majoor en Kanonnetje Boem.
In 1952 won Hongarije goud tijdens de Olympische spelen door in de finale Joegoslavië met 2-0 te verslaan. Sensationeel was ook de zege op de immer onoverwinnelijke Engelsen in 1953. De Hongaren wonnen in het Wembley stadion met maar liefst 6-3. Het was het eerste elftal dat de Engelsen op eigen bodem versloeg.
Wie waar wat
Wijnhuis Csutorás is al sinds tachtig jaar een familiebedrijf. De grootvader van de huidige eigenaar raakte in de jaren vijftig bevriend met Ferenc Puskás. Samen openden ze een wijnbar (lees: kroeg) in de Eötvös utca in Budapest, die onder de naam Helvécia nog steeds bestaat.
De familie had zwaar te lijden onder het communisme, waarbij de landonteigeningen tot de lichtere repercussies hoorden. Vanaf 1968 verbeterde de situatie. Vader Csutorás plantte in hetzelfde jaar kékfrankos-druiven aan. De wijn die tegenwoordig van deze stokken komt, draagt de naam 68.
In de jaren negentig kocht de familie de afgenomen percelen terug. In hun wijngaarden vind je tegenwoordig behalve kékfrankos, druiven als leányka, medoc noir, pinot noir, kadarka, zweigelt, blauburger en cabernet franc.
Gouden tijden
Het wijnhuis houdt de gouden voetbalperiode nog steeds in ere. Ferenc Csutorás jr. besloot in 2006 de serie Gouden Elftal te maken. Iedere wijn uit de serie draagt hij op aan de Magische Magyaren. Te beginnen met de topwijn Puskás Ferenc Egri Bikavér Superior. Hierin is de kékfrankos de belangrijkste druif.
De 6:3 is een herinnering aan de legendarische wedstrijd in het Wembley stadion.
De 68 Kékfrankos die we met Mijnheer H proeven, komt van de stokken die in 1968 werden aangeplant. Hij is opgedragen aan Mihály Lantos. De verdediger linksbuiten is op het etiket te zien.
Proefnotities
Je zou bijna vergeten dat het om de 68 Kékfrankos 2006 begonnen was. De wijn heeft een kruidige neus, met tijm en laurier, verder kersen, drop, tabak en chocolade.
In de smaak veel rijpe, zondoorstoofde kersen, cranberryjam en chocolade. Het hout is subtiel en goed ingebed in het fruit. Een fruitige wijn, elegant, rijpe tannines, verfijnde zuren en een goede balans. Een wat drogende sensatie in de mond, maar Mijnheer H heeft daar geen last van.
Tot slot
We zijn allebei content. Een mooie, fruitige wijn met verfijnde zuren en een goede balans.
Wat kost deze wijn? 5.600 forint / ongeveer 19,90 euro bij Borkápolna. De prijs vind ik iets aan de hoge kant, Mijnheer H is het daar niet mee eens.
Geweldig leuk verslag, Kati!
BeantwoordenVerwijderenFijne kerstdagen en een goede jaarwisseling.