27.10.12

Bikavér-proeverij: proefnotities (2)

Na de gortdroge feiten van de vorige keer is het tijd voor het leuke werk. Proefnotities! We proefden op de Bikavér-proeverij twintig wijnen. Er stonden er weliswaar vijftien op het programma, maar onze presentator Gabriella Mészáros blééf ons verrassen met alweer een toegift. Let wel: we proefden blind. Gezien de uitslag van de avond is het belangrijk om dit te benadrukken.

De vijf mooiste wijnen 
Na afloop telden we de stemmen. Bijna unaniem vonden we dit de vijf mooiste wijnen van de avond:

1. Gróf Buttler - Egri Bikavér Premium - Szarkás tető 2003 - Eger

In de warme geur mooie, rijpe kersen, bramen, karamel en chocolade.
De wijn komt bijna likeurachtig over in de mond. Een volle wijn met kersen, pruimen en chocolade in de smaak. Fluwelig, harmonieus. Top! Alles in deze wijn is op zijn plaats. 

2. St. Andrea - Egri Bikavér Superior - Merengő 2002 - Eger
Geweldig rijpe geuren, met in de uitloop een pietsie stoffigheid.  
Veel rijp fruit in de smaak, met kersenbonbons en wat laurier. 
Een praaaaachtige, rijpe wijn. De tannines zijn wat drogend in de mond. Een schitterende wijn die ondanks zijn leeftijd, staat als een huis. 

3. St. Andrea - Egri Bikavér - Áldás 2008 - Eger
In deze wijn vallen ons onmiddellijk de animale geuren op. Verder ruiken we veel donker en jammig fruit. 
De wijn smaakt zacht, met veel fruit van bramen en bessen, verder wat kruiden en chocolade. Aardig wat tannines, die enigszins aan de tanden plakken. Ondanks dat laatste vinden we dit een mooie, ronde, zachte, warme, harmonieuze wijn.   

4. Orsolya - Hetedhét 2009 - Eger
Een kruidige neus en een zeer warme geur, ook wat natte hond.
De smaak roept meteen associaties op met de kruidige kadarka-druif. We proeven veel rood fruit, kruiden en grappig genoeg ook wat marsepein. Meer dan gemiddelde zuren en ook de tannines zijn meer dan gemiddeld. Een redelijk lange afdronk. Een mooie, slanke, elegante wijn.

5. St. Andrea - Egri Bikavér Superior - Merengő 2006 - Eger
De wijn geurt warm en kruidig, en heeft verder kersenbonbons en pure chocolade in de neus
In de smaak zeer fruitig, met pure chocolade en een rokerige toets. 
Mooie zuren, rijpe tannines, elegant, en een lange afdronk. Een mooie balans. Een minpuntje vinden we de wat plakkerige tannines.

Ook het noemen waard 
- Bolyki - Bikavér 2008 - Eger: jong, fruitig, lekkere drinkwijn
- Takler - Szekszárdi Bikavér Reserve 2003 -Szekszárd: neigt naar zoet, een dikke warme wijn, veel drop; een pleaser met wel een beetje teveel hout en drogend in de mond
- Heimann - Franciscus 2008 - Szekszárd: dit was de piraat van de avond. Geen Bikavér, wel een mooie wijn. Een cuvée van 60% cabernet sauvignon en 40% sagrantino. Een prachtige neus. Kruidig, parfumachtig, kokos. Balans, finesse, zeer fraai. In de smaak veel fruit, ietwat jammig, een pepertje. Romig, fluwelig, rijpe tannines, met een tikje teveel hout.

En dan een witte afsluiter die niets met het thema van de avond te maken had.
Spiegelberg - Juhfark 2003 - Somló


In de neus veel mineralen. In de smaak een pietsie banaan en veel mineraliteit. Het fruit is wat zoek na alle jaren. Een wijn die ondanks zijn leeftijd nog redelijk stand houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten