10.4.13

Fuxli (1)

Szekszárd heeft sinds twee jaar zijn eigen karakteristieke wijn: Fuxli. Ook wel bekend als Fuchsli, fikszli of fixli. Inderdaad, het Duitse woord Fuchs (vos) hoor je erin terug. Dat is niet toevallig. De wijn heeft zijn naam te danken aan zijn (min of meer) vosrode kleur. Nee, denk nu niet aan een rosé. Fuxli is een siller, een type wijn die donkerder is dan rosé en lichter dan rode wijn.
Zoltán Heimann uit Szekszárd maakt al jaren Fuxli, alleen schreef hij het als Fuchsli. Want zo werd siller door de Schwaben in de provincie genoemd. Twee jaar geleden maakte de wijnmaker zijn collega's uit Szekszárd enthousiast voor de productie van dit wijntype. De Fuchsli werd vervolgens omgedoopt tot Fuxli en voilà ... in 2013 vinden we alweer negen verschillende Fuxli-wijnen op de markt. Wijnen uit een fles met schroefdop en met een duidelijk herkenbaar etiket. Allemaal fris en fruitig en allemaal uit Szekszárd.

Eugenio
Als je wilt weten hoe siller er uitziet, kun je op het internet onder de term siller zoeken naar plaatjes. Dat is lachen, want je krijgt dan een scherm vol met een of andere spierkolos die naar de naam Eugenio Siller luistert. Leuk als je ervan houdt, maar veel heb je er niet aan.  
Ik zei het al: Fuxli is donkerder dan een rosé. De kleur kan heel divers zijn. Die van Heimann heeft bijvoorbeeld een zalmkleur en die van Sebestyén is wijnrood.  

Vinificatie
Wijnhuizen die Fuxli willen maken, moeten zich aan de opgestelde regels houden. Zo moet de basis van de wijn altijd kékfrankos en/of kadarka zijn. Je mag ook andere druiven toevoegen, wat sommigen dan ook doen. Zo bevat de Fuxli van Heimann ook merlot. 
Belangrijk is dat de wijn fris en fruitig is. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de vinificatie. De druiven worden 12- 48 uur ingeweekt, waardoor de wijn zijn typisch lichtrode of, zo je wilt, voskleur krijgt. Hierna kan persing plaatsvinden, de gisting en vervolgens de rijping. De malolactische gisting wordt aanbevolen, en het alcoholgehalte mag niet hoger worden dan 13°.

Varianten
Het raamwerk voor de vinifacatie ligt dus vast, daarbinnen kunnen de wijnhuizen hun eigen type Fuxli maken. Ze kunnen bijvoorbeeld de wijn laten gisten in houten kuipen of in RVS tanks. Rijping kan plaatsvinden op hout, RVS of wat de boer maar wil. Binnen de kaders is dus veel mogelijk, als de hoofdregels maar worden gerespecteerd.
Overigens is de naam Fuxli gedeponeerd, zodat niet andere wijngebieden ermee aan de haal gaan.
(wordt vervolgd...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten