15.4.13

Fuxli (2)

Siller in Hongarije
Fuxli is dus een siller uit Szekszárd. Siller is niet heel populair in Hongarije. Een eeuw geleden was dat wel anders. Toen was 30% van alle wijnen van het type siller. In de loop der jaren verloor de wijn steeds meer van zijn populariteit. Een dieptepunt waren de jaren 1990. Toen kwam de rosé in zwang en was het gedaan met de lichtrode wijn. Tegenwoordig wordt hij nog wel gemaakt, maar de hoogtijdagen zijn allang voorbij.

Siller in het buitenland
Siller is niet een typisch Hongaars product. Hij wordt ook in andere landen gemaakt. In Oostenrijk en Duitsland wordt hij onder de naam Schilcher geproduceerd. In Catalonië en in Frankrijk, en dan met name in de omgeving van Roussillon, wordt hij ook gedronken, maar daar noemen ze hem 'rosé', of 'rosé met veel body'. En Bordeaux heeft zijn lichtrode 'clairet'. 


Gastronomie
Siller smaakt uitstekend bij Hongaarse gerechten met paprikapoeder, zoals kipgoulash (csirkepaprikás), paddenstoelengoulash (gombapaprikás) en in de ketel bereide goulashsoep (bográcsgulyás). Verder past hij goed bij gerechten van de grill, gebraden worst, gerechten met tomaat en rode pastagerechten. 

Etiketten
Om uitdrukking te geven aan hun samenwerking, hebben de Fuxli-producenten uit Szekszárd etiketten laten ontwerpen met hetzelfde karakter: een pentekening van een of meer vossen, ingekleurd met waterverf. Iedere vos geeft een eigenschap van de wijnmaker weer. Zo is Heimann afgebeeld als hedonist. Aardig zijn de etiketten op de achterkant van de fles. Daarop prijst de wijnmaker de Fuxli van zijn collega's aan.

Deelnemende wijnhuizen
Bortársaság heeft inmiddels pakketten van 6 verschillende Fuxli-wijnen op de markt gebracht. Dit jaar zijn ze afkomstig van Heimann, Merfelsz, Neimer, Németh, Tringa en Sebestyén. De drie andere wijnhuizen die Fuxli maken, zijn Posta, Hetényi en Márkvárt.
Ik heb die van Sebestyén eruit gelicht vanwege zijn donkere kleur en omdat het de favoriet is van De Beschaafde Alcoholist (A Művelt Alkoholista).

Sebestyén - Fuxli 2012
Deze Fuxli is een cuvée van 80% kékfrankos en 20% kadarka. De druiven hebben in houten gistingskuipen gegist, die voor rode wijn worden gebruikt. Deze wijn is na het verschijnen van de eerste bubbeltjes geperst en heeft daarna 3 maanden rijping gehad op houten vaten van 500 liter.
Zijn kleur neigt naar wijnrood en is donkerder dan die van de andere Fuxli's. 
In de neus aroma's van zwarte bessen. De geur is net als de smaak warm qua karakter. De wijn is rond en vol. 
De beschrijving komt van Bortársaság, alwaar de wijn 1.750 forint kost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten