19.5.13

Villa Sandahl en de Pannon Wine Challenge

Afgelopen weekend vond in Pannonhalma de 14e Pannon Wine Challenge plaats. Zoals we weten, is het de belangrijkste wijncompetitie in Hongarije. Naast grote bekenden vielen ook enkele minder gerenommeerde wijnhuizen in de prijzen, zoals Villa Sandahl uit het Balatongebied. Twee van hun wijnen werden onderscheiden in de categorie Top Whites. Reden genoeg dus om Villa Sandahl eens voor het voetlicht te brengen. Als je wilt weten wie de andere prijswinnaars waren, kun je hier op de Engelstalige pagina van het evenement kijken. 

Vandalisme
Degenen die de Hongaarse kranten lezen, herinneren zich misschien nog wel dat een wijnboer uit Badacsony vorig jaar het slachtoffer was geweest van vernielingen in zijn wijngaard. Vandalen vernielden 2000 riesling-stokken van 30 jaar oud. Het nieuwsfeit vond - inderdaad - plaats bij Villa Sandahl.  Bij mijn weten zijn de daders nog niet gevonden.

Druiven
De Zweedse gebroeders Sandahl maken sinds 2004 wijn in Badacsony, aan de noordkust van het Balatonmeer. Ze doen dit naast hun hoofdbetrekking in Zweden, die niets met wijn van doen heeft.
Hun druivenstokken staan voor een deel in een 3,4 ha grote wijngaard met de naam Genesis, op een van de steilste hellingen van Badacsony. De belangrijkste druif die je hier vindt, is de riesling, oftewel rajnai rizling. Ten westen en ten noorden van de Genesis bevindt zich nog 6,6 ha aan wijngaarden waar je vooral riesling vindt, maar ook furmint (800 m2) en olaszrizling/welschriesling (2,4 ha).

Drink to get drunk
Niet alleen Christer en Thord Sandahl komen uit het buitenland. Hun oenoloog Fabien Stirn komt uit de Elzas en geldt daar als een van de belangrijkste wijnmakers. Het drietal heeft een wijnstijl uitgestippeld die te vergelijken is met die van de Grand Crus uit de Elzas. De wijnmaker van het huis is wel een Hongaar, zijn naam is Ambrus Bakó.
Het domein is niet ingesteld op het vinifiëren, dat wordt door Bence Laposa van Bazaltbor gedaan.
Mocht je meer willen weten over Villa Sandahl, kijk dan hier op hun website. Je vindt er veel technische informatie over het productieproces, maar ook aardige wetenswaardigheden. Wat te denken van de indeling van wijnconsumenten in bepaalde groepen, waaronder degenen die drinken om dronken te worden (Drink to get drunk)?

Proefnotities
En dit zijn de twee wijnen die een onderscheiding hebben gekregen op de Pannon Wine Challenge. Ze vielen in de categorie Top Whites.
De proefnotities komen van www.borranjongoblog.hu.

Cappuccino Oil 2011
Etiket van de Cappuccino Oil
Een 100% rizling van 30 jaar oude wijnstokken. 
De wat vreemde naam van de wijn werd een keer tijdens de pluk geboren. De bestuurder noemde de olie in zijn stilgevallen tractor "cappuccino oil". Ik weet niet hoe anderen erover denken, maar ik vind het etiket spuuglelijk.
De geur van de wijn is intens en wat zoetig, met sappig wit fruit, groene appel en een rooktoets. Ook in de smaak is de wijn intens, met eveneens sappig fruit van appel, perzik en druiven. Zeer ingetogen en verfijnde zuren. Een mooie, lange afdronk.

Magic Rain 2011
Etiket van de Magic Rain
Deze wijn heeft 3 maanden gegist en vervolgens 5 maanden op RVS gerijpt. Hij tintelt ietwat op de tong. Zoete, verleidelijke geuren met een rooktoets, klei, bloemen, druiven, golden delicious appelen. Een volle wijn, bijna dik, maar beslist elegant. Mooie, frisse zuren. De smaak is meer dan gemiddeld intensief, met bloemen en fruit die bij een riesling horen. Een wijn die geweldig in harmonie is. Prachtige afdronk. Een wijn die zegt „drink mij”. Een topriesling uit Hongarije.

Verkoopinformatie
Ik kan nauwelijks wachten tot ik deze wijnen zelf kan proeven. In Hongarije zijn ze onder meer te koop bij Bortársaság.
De Cappuccino Oil 2011 kost daar 5.800 forint / circa 19,95 euro.
De Magic Rain 2011 kost 6.800 forint / circa 23,40 euro.
In Nederland is de Cappuccino Oil 2011 te koop bij Lekkers uit Hongarije.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten