Royal Somló: wie wat waar
J
J. Het klinkt als een filmster. De wijnmakers hebben hun juhfark zo gedoopt, omdat ze het simpel wilden houden, zeggen ze. Hun druiven staan in de Apátsági-wijngaard/helling, aan de zuidkant van de Somló-heuvel. De berg beschikt over een schitterend terroir, reden waarom er volgens de heren weinig ingegrepen hoeft te worden om mooie, grote wijnen te maken. Hun wijnen hebben frisse zuren en een zouttoets, een relatief laag alcoholgehalte en zijn rijk aan mineralen.
Door de eenvoudige letter en het gestileerde logo zijn de wijnen van Royal Somló duidelijk herkenbaar.
Vinificatie
De juhfark is een kwetsbare, rottingsgevoelige variëteit, die veel aandacht nodig heeft. Gelukkig kan Károly Csizmadia al zijn aandacht op deze druif richten, meer soorten voert het wijnhuis immers niet. De vinificatie ziet er in grote lijnen als volgt uit.
De druiven worden in de eerste helft van de maand oktober geoogst, en zo nodig eerder. Er wordt met de hand geplukt. Na het ontstelen en kneuzen worden de druiven 4-8 uur lang ingeweekt. Daarna worden ze in de mandpers geperst. De spontane gisting vindt plaats in tweedehands houten vaten van 400 liter, waarna de wijn sur lie blijft tot Kerstmis. Dan vindt 12-14 maanden houtrijping plaats op gebruikt hout en vervolgens 10-12 maanden rijping op RVS. Nadat de wijn gebotteld is, krijgt hij nog 3 maanden flesrijping, alvorens hij op de markt gebracht wordt. Overzichtelijk en simpel, makkelijk voor ons wijnliefhebbers.
Oogstjaren
2007
Royal Somló maakte in 2007 zijn eerste wijn. Inmiddels zijn er nog maar enkele tientallen flessen van deze jaargang over, maar die komen niet verder dan de kelder van de eigenaren. Het is een collection item. Ik zal het hoogstwaarschijnlijk nooit kunnen naproeven, maar deze juhfark heeft een rijke toets van honing, rijpe abrikozen en appelen.* Ondanks het warme wijnjaar heeft de wijn hoge zuren.
2009
De J uit dit jaar is nu volop verkrijgbaar. De wijn is vol, rijp en romig, met frisse zuren en een fantastische mineraliteit. Hubrecht Duijker schreef vorig jaar op zijn online wine magazine dat de hoge zuren van deze wijn opvallend zijn. Het fruit in de wijn noemt hij fris: grapefruit, limoen en andere citrusvruchten. De wijn is heel zuiver en eerder elegant dan zwaar.
2011
De Juhfark uit het mooie wijnjaar 2011 is net een maand op de markt. Hij heeft mooie zuren, sappig, jong fruit en rijke, minerale tonen.
Van de jaren 2008 en 2010 heeft het wijnhuis geen wijnen op de markt gebracht.
Wijnmakerslunch
De wijn niet goedkoop, dat moet gezegd worden: hij kost om en nabij de 40 euro per fles in de wijnspeciaalzaak.
Ik wou dat ik bij de wijnmakerslunch kon zijn. Hongaarse topwijnen in een Nederlands toprestaurant, dat is toch fantastisch? En waar anders kun je op één middag verschillende jaargangen van de J proeven? Juist daarom is de proeverij een uitgelezen kans om kennis te maken met J. Miranda Beems zal kadarka, kékfrankos en furmint schenken.
Informatie arrangement
De driegangenlunch bij Culinaire Verwennerij Bij Jef begint 30 juni om 12.30 uur. Het arrangement bestaat naast de lunch uit een aperitief, amuses, Hongaarse wijnen, tafelwater en koffie of thee met friandises. De kosten bedragen 65 euro per persoon. Zoals te verwachten valt, is de locatie een stijlvolle ambiance. Klik hier voor meer informatie.
*De proefnotities in dit artikel komen van:
- Vinissima
- Hubrecht Duijker
- Royal Somló
De foto's in dit artikel komen van de websites van Royal Somló en Bij Jef.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten