26.1.14

Királyudvar - Tokaji Pezsgő Henye 2009 (Tokaj)

Italië heeft zijn Prosecco, Spanje zijn Cava, Frankrijk zijn champagne. En wat heeft Hongarije? Zijn pezsgő natuurlijk. Afgelopen maandag proefde ik de Henye Pezsgő van wijnhuis Királyudvar uit Tokaj. Samen met mijn medecursisten van de opleiding WSET Level 3 die ik sinds kort volg. We proefden hem in een reeks mousserende wijnen en champagnes. En we waren zeer content. 

Geschiedenis in een notendop
Királyudvar bevindt zich in het dorpje Tarcal, bijna middenin de regio Tokaj-Hegyalja. De naam betekent in het Nederlands zoiets als 'koninklijk hof'. Dat het wijnhuis zo heet, is niet toevallig. In de 11e eeuw leverde Királyudvar wijnen aan het Hongaarse hof. Veel later, in de 18e eeuw was het domein zelfs twintig jaar lang koninklijk bezit. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het wijnhuis in handen van het Tokaj Onderzoeksinstituut voor de Wijnbouw en Oenologie. Toen het communisme voet aan wal zette in Hongarije, vlak na de Tweede Wereldoorlog, raakten het domein en de wijngaarden in verval.

Tegenwoordig
Tarcal
Anthony Hwang is een Filippijnse Amerikaan die eind vorige eeuw zijn hart verloor aan Tokaj. Hij kocht in 1997 Királyudvar op en liet het vervallen domein restaureren in de 16e eeuwse toestand. Er kwam ook een moderne verwerkingsruimte. Handig was natuurlijk dat Hwang ook wijnhuis Huet in Vouvray, in de Loire, bezat. De ervaring die hij daar opgedaan had, kon hij meenemen naar Királyudvar. Bij het Franse wijnhuis wordt sinds 1989 volgens de biodynamische principes wijn gemaakt. Het kan niet anders dan dat Királyudvar langzaamaan die principes aan het overnemen is. Tot nu toe wordt op 15 van de 45 hectare biodynamisch gewerkt, op de overige 30 hectare nog organisch. De bedoeling is dat alle 45 ha die Királyudvar bezit, in de toekomst biodynamisch bewerkt wordt. De druiven die je in de wijngaarden vindt, zijn furmint, hárslevelű (Lindenblättriger) en sárga muskotály (muscat lunel)

Proefnotities
Deze mousserende wijn, oftewel pezsgő, is gemaakt van 87% furmint en 13% hárslevelű. De druiven komen van het perceel dat Henye genoemd wordt. De gisting van de basiswijn heeft plaatsgevonden in houten vaten van 500 liter. De tweede gisting heeft in de fles plaatsgevonden. Bijzonder is dat de dosage bestond uit een 6 puttonyos Tokaji Aszú uit 2002. (Dosage is de suiker die toegevoegd wordt aan een champagne nadat het bezinksel uit de flessenhals verwijderd is.) De mousserende wijn heeft 12 maanden flesrijping gehad.
De kleur van deze Henye Pezsgő is licht citroengeel en de mousse zeer fijn, de bubbeltjes zijn nauwelijks zichtbaar. In de neus amandel, walnoot, appel, peer en een pietsie gist. In de smaak ook wat gist, appel, peer en een beetje mineralen. De mousse is ook in de mond zeer fijn. Een romige pezsgő die een ietsiepietsie restsuikers bevat en daarmee in de categorie Brut valt. Volstrekt in balans, met een meer dan gemiddelde body. Een meer dan gemiddeld lange afdronk met citrustonen in het staartje.

Tot slot
We proefden deze Henye Pezsgő in een reeks die verder uit niet Hongaarse, mousserende wijnen bestond. Hij hield goed stand tussen zijn concurrenten.
Deze mousserende wijn van wijnhuis Királyudvar is te koop bij wijnhandel Terroir Club in Budapest voor 7.990 forint / circa 26 euro.
Voor zover ik weet, is hij in Nederland of Belgniet te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten