28.2.14

Barta - Hárslevelű Öreg Király Dűlő 2012 (Tokaj)

Wijnhuis Barta in Mád/Tokaj timmert aardig aan de weg sinds ons eerste bezoek in 2010. Hun wijnen vind je tegenwoordig in de beste restaurants van Hongarije en ze slepen de ene na de andere prijs in de wacht. En last but not least: het Hongaarse Ministerie van Buitenlandse Zaken schenkt dit jaar Barta's Hárslevelű 2012 tijdens evenementen in binnen- en buitenland.
Zelf verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een wijncursus met een stel enthousiastelingen volg. Sommeliers en vaklieden uit de wijnhandel, die soms bijzondere wijnen met ons willen delen. De Hárslevelű in kwestie was daar afgelopen maandag een mooi voorbeeld van.

Proefnotities
De kleur is helder, licht citroengeel. 
Meteen na het inschenken ruiken we flink wat zwavel in het glas, die na een tijdje walsen verdwijnt. Daarna komen intensieve geuren los van mineralen, abrikoos, honing, lindebloesem en citrus.
In de smaak een gemiddelde body met mineralen, biscuitdeeg, citrus en een pietsie kaneel. Frisse zuren en wat geroosterde tonen.  Een zacht bittertje en wat restsuikers. De afdronk is gemiddeld lang. Een wijn in balans, zacht en fraai, elegant, pittig. Hij is nog een tikkie jong en wordt vast mooier als hij nog wat ligt, maar hij is nu al drinkbaar.
We vinden dit een prachtige wijn. Als we hem punten zouden moeten toekennen, zou dat rond de 90 zijn.  

Verkooppunten
In Nederland zijn de wijnen van Barta helaas niet te koop. Wel kon je op de laatste Amsterdam Wine Professional hun Late Harvest Furmint 2010 proeven. 
Van de geproefde hárslevelű wordt verwacht dat hij binnenkort in Hongarije niet meer beschikbaar zal zijn. Je kunt hem nu nog proeven bij Prime Steak House in Budapest of online bestellen bij het wijnhuis zelf. Andere wijnen van Barta zijn te proeven in klasserestaurants als Kistücsök in Balatonszemes, Olimpia en Borkonyha in Budapest, bij Innio en op talloze andere plaatsen in Budapest. Beslist de moeite waard als je in Hongarije bent!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten