19.1.11

Wijngeluk in Tokaj (7): Károly Barta



Wandeling door Mád met Mijnheer H. We komen langs een vervallen herenhuis. Een prachtig gebouw. 'Zullen we het kopen?', grappen we. Dit pand opknappen zou betekenen dat we ons appartement in Budapest een paar keer zouden moeten verkopen. Het is nog net geen ruïne.
De andere dag lukt het me om een afspraak te regelen met Károly Barta, de eigenaar van wijndomein Barta. We spreken af vóór het herenhuis. Barta heeft het namelijk wél gekocht. Hij is vol optimisme begonnen aan het opknappen van het buitenhuis, dat Ferenc Rákóczi (Hongaarse vorst en vrijheidsstrijder) in 1755 voor zijn zwager Aspremont liet bouwen.



De nieuwe eigenaar leidt ons enthousiast rond door het gebouw, terwijl de verbouwing in volle gang is. Het gebouw zal vooral de functie van een klein hotel krijgen. De kelder eronder is midden 18e eeuw aangelegd en net opgeknapt. De ruimte waar de druiven verwerkt worden, is nieuwbouw. Het staat achter het buitenhuis en het is net klaar. Barta laat ons hier een paar van zijn wijnen proeven. Hij heeft zijn proeflokaal op de begane grond van het herenhuis gepland, en dat is natuurlijk nog lang niet klaar.

Het wijndomein


Foto: Zoltán Bakos

Barta's wijngaarden zijn te vinden op de Király-hegy (de Király-berg) tussen Szerencs en Mád in. Twee percelen heeft hij hier in zijn bezit: de Öreg Király dűlő van 10 ha en de Kővágó dűlő, die 17 ha groot is maar nog braak ligt. De bodem is stenig en bestaat uit vulkanisch rhiolyt en tufsteen, zeoliet en rode klei. Opvallend is de steile terrassenbouw, oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Deze was, samen met de moeilijk te bewerken grond, de reden dat het gebied na de Tweede Wereldoorlog verlaten werd. In 2003 kocht de familie Barta het op. De eerste wijnproduktie vond plaats in 2007.
Barta is geen wijnmaker van huis uit. Vanaf het allereerste begin kreeg hij hulp van bekende wijnmakers uit de omgeving, mensen als Gábor Orosz en István Szepsy. Sinds 2009 is Attila Homonna de vaste wijnmaker van het wijndomein.
(Bij ons bezoek waren de flessen nog niet geëtiketteerd. De foto's hieronder zijn kortgeleden gemaakt, nadat mijn bestelling Barta-wijnen binnen was.)

Wat proeven we?

Öreg Király dűlő - Furmint 2009



De wijn is net een week geleden gebotteld. Hij heeft 1 jaar gerijpt op houten vaten.
Een fruitige neus, mineralig. In de smaak mineralen, frisse zuren, fraaie bitters. Mooi, subtiel houtgebruik. Een zeer elegante wijn, prachtig in balans.


Öreg Király dűlő - Furmint Válogatás 2009



In de neus grapefruit, banaan, citrustonen en peer. Ik vind deze furmint in de smaak wat romiger dan de vorige, zachter, minder mineralig, met een petrolachtige toets en citrustonen. Laurier in de afdronk. We vinden deze wijn finesse hebben, en iets wat we als lichtvoetigheid zouden willen betitelen. Mijnheer H is enorm enthousiast over deze wijn.

Het Spel
De woorden zijn van Károly Barta, niet van mij.
In 2007 werd er op het domein voor de eerste keer wijn gemaakt van de furmintdruiven. Barta bedacht Het Spel. Hij nodigde twee vrouwelijke wijnmakers (Sarolta Bárdos en Judit Bott) en Gábor Orosz uit om hun eigen gang te gaan met de wijnen. Attila Homonna, nu de vaste wijnmaker van Barta, was ook gevraagd, maar hij had geen vat beschikbaar. Het zou interessant zijn om alle furmints naast elkaar te zetten, maar wij proeven nu alleen de furmint van de hand van Gábor Orosz.

Wat proeven we nog meer?

Öreg Király dűlő - Furmint 2007
De wijn heeft geroosterde tonen in de neus, en wat walnoot. De smaak is wat olieachtig, met grapefruit. Opvallend vinden we dat het houtgebruik anders is dan bij de Furmint uit 2009, minder ingetogen.

Öreg Király dűlő - Furmint/Muskotály cuvée late harvest 2008
Deze heeft 10 maanden hout gehad.
Een bloemig neusje, met ook wat mineralen. In de smaak honing, kweeperen, fruitcompote.

Öreg Király dűlő - Szamorodni édes 2008



Na twee jaar houtopvoeding is deze wijn medio juli 2010 gebotteld.
We ruiken kweepeer, abrikozen, honing, vanille in ons glas, en na een tijdje mint. In de smaak mineralen, honing, vanille. Ik vind de wijn een pietsie te weinig zuren hebben.

Öreg Király dűlő - Furmint 2008
Ook de furmintdruiven van Barta hadden last van de kou en aanhoudende regen in het najaar van 2008. Als gevolg daarvan ontwikkelde de furmint uit dat jaar zoveel zuren, dat een langdurige houtopvoeding nodig was. Barta wilde de wijn geen geen malolactische gisting laten ondergaan, maar na 1,5 jaar vond die toch nog spontaan plaats. (Bij een malolactische gisting wordt onder invloed van bacterien het straffe appelzuur omgezet in zachter melkzuur.)
Deze droge furmint heeft veel mint in de neus. In de smaak animale tonen en stevig zuren. We vinden dit absoluut een masculiene wijn.

Regen
Na afloop wil Barta ons ook nog rondleiden door zijn prachtige wijngaard, maar omdat het alweer stortregent, laten we dat idee maar los.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten