Het wijngebied Badacsony is een van de mooiste wijnregio's van Hongarije. De vulkanische Badacsony-heuvel ligt aan de noordwestzijde van het Balatonmeer. Met zijn afgeplatte vorm en verticale wanden is het een markant punt in het landschap. Een butte wordt zo'n heuvel ook wel genoemd.
Ten noordwesten van de Badacsony vind je een andere butte, de Szent-György-heuvel. Deze maakt eveneens deel uit van het wijngebied. Je ziet hem linksboven op de foto. Het is een basaltheuvel die bedekt is met een mengsel van basaltpuin en löss. Aan de randen vind je basaltzuilen die aan enorme orgelpijpen doen denken.
Wijnen uit Badacsony zijn aromatisch en vol, met hoge extracten. Ze hebben een lange rijpingstijd.
Binnenkort meer over dit wijngebied.
Wijnhuis Laposa
Eén van de belangrijkste wijnhuizen in Badacsony is dat van de familie Laposa. József en Eleonóra Laposa startten hun onderneming in 1995. Hun drie kinderen werkten van jongsafaan mee in het bedrijf. Inmiddels zwaait zoon Bence de scepter over het domein.
De wijngaarden van Laposa bevinden zich op de zuidelijke flanken van de Badacsony-heuvel, en op twee andere butten: de Csobánc-heuvel en de eerder genoemde Szent-György-heuvel. Ze beslaan een oppervlakte van 8,5 ha. De druiven die je hier vindt, zijn: szürkebarát (pinot gris), kéknyelű,
olaszrizling (welschriesling), rajnai rizling (riesling), sárga
muskotály (muscat lunel), chardonnay en hárslevelű. Overigens heeft wijnhuis Laposa ook in Somló wijngaarden staan. Daar verbouwen ze op 1,5 ha olaszrizling en juhfark. Typisch voor de Laposa-wijnen is hun mineralige karakter.
Architectuurprijs
Foto: Zsolt Batár |
Laposa heeft een paar turbulente jaren achter de rug. In 2008 ging het wijnhuis een samenwerkingsverband aan met een investeerder onder de naam Bazaltbor Badacsony. Memorabel in deze periode was de bouw van een hypermodern complex dat veel protesten opriep. Critici vonden het niet passen in de omgeving. Wat heet! Met Hongaarse pathos werd het zelfs 'een wond in het landschap' genoemd. (Als je meer wilt weten over het ontwerp, kun je hier kijken.)
Wie is wie?
Bence en zijn familie zul je echter niet meer vinden in het witte gebouw. Als gevolg van een intern conflict heeft de familie gebroken met de investeerder. Je vindt Laposa nu weer op zijn oude locatie in Badacsonytomaj. Onder de naam Bazaltbor of Wijnhuis Laposa. Bazaltbor Badacsony verkoopt zijn wijnen ook onder de naam Laposa. Zo wordt het er natuurlijk niet duidelijker op. Wie is wie? Hieronder een korte uitleg.
Bazaltbor versus Bazaltbor
De investeerder noemt zich Bazaltbor Badacsony en verkoopt zijn wijnen onder de naam Laposa. Hun etiketten tonen gestapelde letters. De URL van hun website is www.laposabadacsony.hu.
De familie Laposa noemt zich Laposa Borbirtok (Wijndomein Laposa) en verkoopt zijn wijnen ook onder de naam Laposa. De letters op hun etiketten liggen netjes naar elkaar. De URL van hun website is www.bazaltbor.hu.
Je moet alleen wat schuiven met de namen en dan weet je het.
De wijn die ik proefde, is in ieder geval door de enige echte familie Laposa gemaakt.
Proefnotities
De Olaszrizling 2012 van Laposa is gemaakt van druiven die op de Szent-György-heuvel groeien. Gisting in RVS tanks, daarna voor 80% rijping in RVS tanks en 20% op eikenhout.
Ik proefde hem samen met Márti en Ferenc.
De kleur is fonkelend licht strogeel.
Zodra we onze neus in het glas steken, worden we blij. De geuren zijn intens. We ruiken vooral ... mineralen. Maar ook bloemen, vlierbloesem en regen. Na het walsen geurt de wijn nog mineraliger. We ruiken dan ook nog tropische vruchten, zoals meloen en mango.
De smaken zijn eveneens intens. We proeven mineralen, verder een flinke dot fruit van appel, peer en perzik, verder amandelen en walnoot.
De zuren zijn gemiddeld. Een volle wijn met een lange afdronk. Mooi in balans, de bitters in de afdronk zijn zacht.
Tot slot
We vinden dit een prachtige, mineralige wijn met karakter. Hij is op dronk, maar over een paar jaar ook nog mooi.
In Hongarije is de wijn te koop bij Bortársaság voor 2.300 forint / ca. 7,40 euro.
Gelukkig is hij ook in Nederland verkrijgbaar, bij onder andere Deli-Cart voor de prijs van 9,95 euro.
Waar is deze wijn nog meer verkrijgbaar in Nederland? De site van Deli-Cart is niet bereikbaar. Ik wil mijn vriendin, die onlangs hier is komen wonen, graag verrassen met een paar flessen.
BeantwoordenVerwijderen