24.4.14

Wijnsalon: Verkiezing Wijnmaker van 2013 (1)

Een paar maanden geleden had de Wijnsalon in Budapest zich weer verzameld voor een proeverij. Het thema? Wijnmaker van het Jaar 2013. 
Het zal weinig mensen zijn ontgaan dat Éva Gál-Dignisz in 2013 Wijnmaker van het Jaar was geworden. Je hoeft je niet te schamen als je niet weet wie ze is, veel mensen hoorden pas in 2009 voor het eerst van haar. Dat was toen ze een finaleplaats in de verkiezing had behaald. 
Toen Gál vorig jaar onderscheiden werd, krabde heel wijnland Hongarije zich achter de oren. Op grond waarvan was deze vrouw Wijnmaker van het Jaar geworden? Ze had zich immers niet echt ingezet voor de bekendheid van Hongaarse wijnen. Wat haar opzet ook niet is, want ze maakt alleen maar supermarktwijnen, die god weet waar te koop zijn. En zijn ze überhaupt wel te drínken? Was de titel misschien aan devaluatie onderhevig?
Laten we wel wezen, ook ik was verbaasd over Gáls onderscheiding. Genoeg redenen dus om in onze laatste Wijnsalon aandacht aan dit wijnhuis te besteden. Met een hoofd vol twijfels besloot ik als organisator om ook wijnen te schenken van de finalisten van 2013: Heimann en Dúzsi uit Szekszárd, Bolyki uit Eger en Borbély uit het Balatongebied. 
Een verslag in twee delen.

Kunság
Foto: Kultpince
Wijnhuis Gál bevindt zich 40 kilometer ten zuiden van Budapest, in Szigetcsép, in de wijnregio Kunság. Het wijngebied zelf is de grootste wijnregio van Hongarije, 40% van de Hongaarse wijnen komt hiervandaan. De bodem bestaat uit zandgrond, soms gemengd met löss of leem. Niet ideaal voor de wijnbouw dus. Het klimaat is een landklimaat, gekenmerkt door strenge winters en hete zomers. Is het moeilijk om hier goede wijnen te maken? Ja. 

Wijndomein Gál
Éva Gál-Dignisz is als wijnmaker afgestudeerd aan de Landbouwhogeschool. Haar man, met wie zij het domein bestiert, is wijngaardier. Hun wijngaarden beslaan 76 ha. Hiervan bevindt zich 10 ha in Lesencefalu, bij het Balatonmeer. Van de druiven die het wijnhuis heeft aangeplant, is driekwart wit: rajnai rizling (riesling), olaszrizling (welschriesling), nektár, szürkebarát (pinot gris), ezerjó en cserszegi fűszeres. Daarnaast verbouwt Gál rode druiven, zoals kékfrankos (blaufränkisch), cabernet sauvignon, zweigelt en pinot noir. Van de druiven verwerkt het domein zelf 20-30%, de rest wordt verkocht aan andere wijnhuizen. Een enkele rode wijn uitgezonderd, worden de wijnen reductief gemaakt. Gáls rosés winnen geregeld prijzen tijdens internationale wijncompetities. 
De wijnen van het echtpaar Gál zijn moeilijk verkrijgbaar. Het merendeel wordt ter plekke, in de wijnkelder verkocht, de rest op ietwat verborgen locaties, van een paar CBA-supermarkten tot een enkel wijnwinkeltje in Budapest. 
(wordt vervolgd ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten