27.6.14

Wijnsalon: Verkiezing Wijnmaker 2013 (2)

Het is een tijdje stil geweest aan het Hongaarse wijnblogfront. De afgelopen maanden stonden in het teken van vakantie, veel reizen en wekenlang flink studeren voor mijn  WSET Level 3 wijnexamen van afgelopen dinsdag. Hoog tijd dus voor de proefnotities van de Wijnsalon in Budapest, die Wijnmaker 2013 als thema had. 
We proefden de wijnen blind. 


Gál Pince - Cserszegi Fűszeres 2012 (Kunság)
Een verrassing, deze wijn.
Wat bubbeltjes in het glas. Een kruidige neus. Veel kruiden in de smaak, vol, en een wat olieachtige structuur in de mond.
De meeste Wijnsalonniers waren niet zo kapot van deze wijn. KZ, GdK en ik vonden dit een prettige wijn.

Heimann - Viognier 2011 (Szekszárd)

Dit is de enige witte wijn die Heimann maakt. Jaren geleden was ik er niet van onder de indruk, mijn oordeel heb ik nu bijgesteld. Wel liepen de meningen over deze wijn sterk uiteen.
In de neus kruiden en veldbloemen, met wat abrikoos.
In de smaak veel kruiden, amandelen, mineralen en zelfs wat petrol.
Een zachte, elegante wijn met een beetje pit. Een minpuntje is de hoeveelheid alcohol: 14,1%.
Sommigen vinden dit kinderwijn of spuugwijn (sic!), andere Salonniers proeven de zon in hun glas (JdK, LM, PT, GdK).

Borbély - Kéknyelű 2011 (Badacsony)
In de neus aardse tonen (EM, GK), petrol, mineralen en kruiden.
De smaak valt erg tegen. We proeven kruiden, maar daarmee houdt het wel op. De wijn is vlak en heeft weinig smaak. Als we iets positiefs over deze kéknyelű moeten zeggen, is het de afdronk: die heeft aangename bittertjes.


Gál - Olaszrizling 2012 (Kunság)

We ruiken amandelen, peren en bloemen (rozen) in ons glas.
De wijn smaakt bloemig, verder proeven we citrus, zuurtjes, vooral peardrops en wat fruit van peren.
Gewoon een lekkere wijn. Geen poeha, niet complex, fris, zachte bitters. Goed drinkbaar.

Borbély - Olaszrizling 2012 (Badacsony)

Een heerlijke, mineralige wijn die niet bij iedereen in de smaak viel.
In de neus vuursteen, mineralen en wat rokerigheid.
Een bloemige wijn met in de smaak amandelen en wat animaliteit.
Ik vind de wijn vol, met mooie zuren en een lange afdronk. Niet zo complex. Subtiel houtgebruik. 
Sommige Wijnsalonniers waren minder te spreken over deze wijn: PT proeft zelfs vis, MH vindt de wijn onevenwichtig. TdS, KZ en GdK vinden hem gewoon niet lekker.


Gál - Kékfrankos Rosé 2013 (Kunság)
Omdat Gál vooral bekend is vanwege haar rosés, was ik erg benieuwd naar deze wijn. 
Een mooie kleur van uienschil.
De geur vind ik onaangenaam, ik ruik vooral peardrops. De meeste Salonniers zijn het niet met me eens en vinden de geur heerlijk.
Ook in de smaak peardrops. De wijn heeft naar mijn idee teveel zuren die ook nog eens onaangenaam smaken.  LM, GdK en KZ worden ook niet blij van deze wijn, maar de meningen zijn alweer verdeeld: GK en EM vinden dit een heerlijke wijn voor een zomeravond. 

Bolyki - Hazug Mókus 2011 (Eger)
Applaus voor BR! Hij steekt zijn neus in zijn glas en roept: dit is een Bolyki! Wij ruiken aarde, LM zelfs bloed en metaal. TdS ruikt wat zeep.
De smaken zijn intens: veel zwart fruit, bramen, bessen, een pepertje. Veel Salonniers vermoeden dat deze wijn een flinke dot kékfrankos bevat. Laat deze wijn nou gemaakt zijn van 100% blauburger, een druif die een kruising is van kékfrankos en portugieser.
De wijn is sappig, romig, fluwelig, rond en vol. Naar mijn mening iets te jong nog, over 1-2 jaar is hij af.


Heimann - Boromissza 2011 (Szekszárd)
Een cuvée van een heleboel druiven: merlot, cabernet franc, kékfrankos, kadarka, syrah, pinot noir, sagrantino, tannat en portugieser. De wijn is zwaarder dan de merlots die we nog gaan proeven en had dus later aan bod moeten komen.
In de neus veel bramen,  kruiden, wat rokerigheid.
In de smaak ook veel (donker) fruit, kruiden een een beetje hout. Een volle smaak. Milde, maar voldoende zuren, een zachte, ronde wijn. Onze favoriet van de avond.


Dúzsi - Merlot 2011 (Szekszárd) 
Deze wijn heeft een ondefinieerbare, vreemde geur. "Oeh, akelig!", roept JvD. Na enige tijd beluchten ruiken we ook kruiden, bramen en bosbessen.
Een intense smaak van fruit en kruiden, bramenjamdeksel (LM en MH), bramenjam die in je brood is getrokken (meerdere Salonniers), bessen en peper. LdK proeft aangelengde siroop. LM, MH en GdK vinden deze wijn erg lekker.
Ik vind het houtgebruik te nadrukkelijk, het alcoholgehalte van 13,5% te hoog en de tannines plakkerig aan de tanden.  


Heimann - Merlot 2012 (Szekszárd)
In deze merlot ruiken we kruiden, veel fruit van bramen, frambozen en rode bessen.
In de smaak enorm veel fruit van frambozen en zwarte bessen. Sommigen vinden de wijn limonadeachtig. "Fruitsap met alcohol", zegt een van de Salonniers. We proeven ook rozijnen en peper. Een wijn die ondanks het hoge alcoholgehalte van 15% toch zacht en lieflijk is.


Bolyki - Bikavér 2011 (Eger)
Zowel de neus als de smaak van deze wijn gaat over kruiden, kruiden en nog eens kruiden. Een klassewijn. KZ vindt de wijn wat vettig, BR vol en TdS weer dun. Mij stoort het hoge alcoholgehalte van 14% ietwat.
De meesten vinden de wijn vol, zacht, pittig, mooi, in evenwicht en fluwelig. Een heerlijke wegdrinker.


Heimann - Szekszárdi Bikavér 2011 (Szekszárd)
Een Bikavér die traditioneel voor de helft uit kékfrankos bestaat. 
In de neus veel fruit, warm, vol. 
In de smaak ook veel fruit en kruiden, met wat koffie en chocolade. Mooi houtgebruik.  
Een zachte, elegante wijn. Ook deze vinden we prachtig en net iets mooier dan de Bikavér van Bolyki.

2 opmerkingen:

  1. Fijne post weer! Eens kijken of ik een aantal wijnen online kan vinden. Ben met name nu benieuwd naar de Szekszárdi Bikavé!

    BeantwoordenVerwijderen