29.3.15

Proeverij: Tokaj Grand (1)Het team van Winelovers is goed bezig. Deze organisatie organiseert topproeverijen om wijnland Hongarije extra aandacht te geven. Met als uitgangspunt de druiven en wijnen die Hongarije internationale erkenning zouden kunnen geven. Furmint Február kennen we natuurlijk al, net als Olaszrizling Október. Dit jaar is daar Tokaj Totally True aan toegevoegd. Nee, grapje. Dit keer geen alliteratie. Tokaj Grand is de echte naam van het evenement dat door Winelovers wordt georganiseerd. Het omvat allerlei activiteiten die in de maand maart plaatsvinden in Hongarije. Thematische proeverijen, speciale wijnarrangementen en ... de grote Tokaj Grand-proeverij die afgelopen zaterdag in Hotel Corinthia in Budapest gehouden werd. Tijdens deze proeverij schonken 70 wijnhuizen droge en late harvest wijnen en aszú-dessertwijnen. Ook werden er acht master classes gehouden. Ik nam deel aan een master class en was bij de proeverij. Een verslag in twee delen.

Tokaj
We hebben Furmint Február, waarom nou ook nog iets met Tokaj? Er zijn meerdere redenen voor. Tokaj-Hegyalja is het belangrijkste Hongaarse wijngebied. De afgelopen twintig jaar is er veel veranderd in deze regio. Kreeg je vroeger een overgeoxideerd, vies ruikend bruin goedje van een bekend wijnhuis in je glas onder het mom van "droge furmint", tegenwoordig kunnen de goede, droge furmints elegant, masculien, vol en/of lichtvoetig zijn. Maar Tokaj is niet alleen furmint, dat weten we. Tokaj is ook hárslevelű, sárgamuskotály, en dat in vele varianten, tot late harvest en Tokaji Aszú toe. Winelovers wil graag dat wijnliefhebbers met al deze aspecten van de wijnregio kennismaken.

Master classIk begon mijn bezoek aan de Tokaj Grand-proeverij met een master class onder leiding van András Horkay AIWS (Associate member of Institute of Wines and Spirits). De titel van de workshop was "De droge wijnen uit Tokaj en hun buitenlandse concurrenten". Het geeft aan waar Hongarije graag heen wil met zijn Tokajers: wereldwijde erkenning.
Doel was om te kijken hoe de hárslevelű en furmint uit Tokaj zich verhouden tot andere wijnen in de wereld. Geen eenvoudige taak. De furmint wordt weleens vergeleken met de chenin blanc, maar waarmee moet je de hárslevelű vergelijken? Vanwege het lindebloesem-achtige karakter misschien met een meursault? Of een riesling? Helaas. Deze vlieger ging niet op in onze master class.

De geproefde wijnen
Allereerst proefden we een hárslevelű naast drie buitenlandse wijnen.
1. Gizella Pince - Barát Hárslevelű 2013
2. Santa Margherita - Pinot Grigio 2014
3. Matua - Sauvignon Blanc 2014
4. Pascal Jolivet - Sancerre Blanc Clos du Roy 2013

Wow! De eerste wijn, die van Gizella, was een mooie binnenkomer. Een fluwelige wijn, boterig, mineralig, vol, rond. In de smaak citrus en sinaasappel. Mooie zuren, een lange afdronk. Samen met nummer 4 favoriet van de deelnemers. We begrepen niet zo goed wat nummer 2 en 3 in de reeks deden. Een superslanke pinot grigio en een zeer aromatische sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. Sloeg nergens op. De Sancerre paste vanwege zijn mineraliteit het meest bij de hárslevelű.

Daarna een furmint naast drie andere (buitenlandse) wijnen.
1. Balassa - Thurzó Furmint 2013
2. Bott Frigyes - Rajnai Rizling 2013
3. Montes Alpha - Chardonnay 2013
4. Maison deux Montille - Bourgogne Blanc 2012

De furmint van Balassa was een rijpe wijn, vol, robuust, met veel extracten. Veel fruit en nogal wat restsuikers in de smaak, hoog alcoholgehalte. Een mooie wijn, maar laat ik de bourgogne van het biodynamische Maison deux Montille nou net mooier vinden. Elegant, zuiver, rijpe witte vruchten, een beetje kruiden, fluwelig, mooie zuren. Een lange, lange afdronk. Potdorie, lekker! noteerde ik. Waarbij ik moet opmerken dat het karakter van de bourgogne heel anders was dan die van de furmint. En er waren proevers die de furmint mooier vonden.
De wijnen van Bott en Montes vonden we niet zo in de serie passen. De riesling had veel restsuikers en de Chileense wijn had veel tropische vruchten in de smaak naast overdadig houtgebruik.

Vergelijken
Terwijl ik dit schrijf, vraag ik het me af: waarom zouden we een hárslevelű en een furmint moeten vergelijken met een buitenlandse druif? Om de herkenbaarheid te vergroten? Is het typische karakter van deze Hongaarse druiven niet wat de wijnen zo bijzonder maakt? Gaat het misschien om de erkenning in het buitenland? En zo ja, moet er dan misschien niet iets gedaan worden aan de marketing van Hongaarse wijnen?

In deel 2, het laatste deel, proefnotities van de grote proeverij.

(wordt vervolgd ...)

2 opmerkingen:

  1. Wij willen graag wijn gaan proeven in de provincie Somogy, Tolna of Baranya. Kent u toevallig geen plaatsen?

    BeantwoordenVerwijderen