6.3.15

Prijzenregen voor Hongarije op internationale wijncompetitie


Wie nog steeds twijfelt of Hongarije wel goede wijnen maakt, moet dit maar eens lezen. Afgelopen week vond de Vinalies Internationales plaats. Dit is een internationale wijncompetitie die jaarlijks in Parijs wordt gehouden.
Dit jaar zonden ongeveer veertig landen hun wijnen in. Hongarije was met 65 wijnen van de partij en behaalde 11 zilveren medailles en 9 gouden. Een bijzonder mooi resultaat. Van de Hongaarse wijnen kreeg de Görögszó 2011 van Tamás Dúzsi uit Szekszárd de meeste punten in de categorie rood. Andere categorieën waren onder meer droog wit, droge rosé en mousserend.

Bonus
Maar de competitie had ook nog een bonus. Laten we de Görögszó maar aanhouden als voorbeeld. De wijn van Dúzsi werd vergeleken met de beste rode wijnen uit de andere landen. En nu komt de klap op de vuurpijl. Dúzsis Görögszó 2011 is eergisteren verkozen tot de beste rode wijn van de Vinalies Paris 2015. Ik zou het van de daken willen schreeuwen.

Trots
De Hongaarse wijnwereld is apetrots, net als de wijnmakers en wijnliefhebbers uit Szekszárd. Dúzsi is door het dolle heen. Ik kan het me helemaal voorstellen. Vorig jaar werd de man verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2014. En al heeft laatstgenoemde prijs sinds de overwinning van Éva Gál aan imago ingeboet, het blijft toch een titel waar een winnaar trots op is. Voor de wijnmaker uit Szekszárd is de Parijse onderscheiding een extra erkenning. Hij gaat niet alleen de geschiedenis in als de rosékoning van Hongarije. Vanaf nu is hij ook de maker van de beste rode wijn van de Vinalies Internationales 2015.

Proefnotities Görögszó 2011


Samen met het persbericht over de wijnverkiezing, ontving ik proefnotities van de Görögszó 2011. Ik ben op dit moment in de VS en kan hem jammer genog niet terugproeven. Daarom moeten we het doen met de meegezonden proefnotities. 
De wijn is genoemd naar de wijngaard die naar de naam Görögszó luistert. Het is een cuvée van cabernet sauvignon en cabernet franc. Beide soorten hebben een jaar apart gerijpt in medium toast barriques en zijn daarna geblend. Na botteling hebben de wijnen op fles gerijpt.
De kleur is diepgranaatrood met wat purper, wat aangeeft dat de wijn nog steeds wat jong is.
De geuren zijn complex. Dominant zijn cacao, pure chocolade en getoast hout, daarnaast kersenbonbons en een beetje anijs.
In de smaak superveel fruit met uitstekende zuren. De wijn is levendig en fris. Niet heel geconcentreerd, maar wel in balans. Nu al drinkbaar, maar beter is het om nog 1-2 jaar te wachten. Dan heb je een elegante wijn met veel finesse.

Meer weten?
Meer informatie over de wijncompetitie vind je hier. Je ziet daar ook welke andere Hongaarse wijnen goud en zilver behaald hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten