17.2.16
Furmint weetfeitje 2: wat eet je bij een furmint uit Tokaj?
Er is niet één regel voor wat je moet eten bij een bepaalde wijn. Sommige mensen proeven andere smaken dan anderen, meer zoet of zuur bijvoorbeeld. Waardoor de combinatie wijn-eten voor hen anders kan uitpakken dan voor hun tafelgenoten. Toch zijn er algemene regels mogelijk. In dit weetfeitje ga ik in op wat je kunt eten bij een furmint uit Tokaj. Met opzet niet uit Somló, omdat wijnen uit die regio heel anders van karakter zijn. Masculien, met meer alcohol, mineraliger misschien. De gerechten die je daarbij kiest, zullen dus ook anders zijn dan wanneer je een furmint uit Tokaj schenkt. In het volgende weetfeitje kom ik daarop terug.
Stel je voor
Het is Furmint Február en je krijgt drie vrienden te eten, waarvan één vegetariër. Ook dat nog. Je schenkt uiteraard een furmint en een Aszú uit Tokaj. Wat serveer je erbij? Proef de wijn in ieder geval ruim vóór het diner en vóór het boodschappen doen. Want wat je proeft in de wijn, is bepalend voor de gerechten die je maakt.
Droog
Is je furmint droog en houtgerijpt? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Gerookte vis, bijvoorbeeld forel of snoekbaars smaakt hier lekker bij. Dat komt door de houttonen in de wijn. Maar ook gestoomde of gegrilde vis met een roomsaus met bospaddenstoelen en peterselie combineert er goed mee. Of magere ham, met boter en brood. Gebakken paddenstoelen zijn eveneens een optie. Of anders een paté of terrine van varken. Vegetariërs kun je een paddenstoelenpaté voorzetten.
Als je peren in de wijn proeft, kun je een gerecht serveren met dezelfde smaken erin, bijvoorbeeld een perencompote. Tropische vruchten in de smaak? Overweeg dan om een een mangosaus te maken bij het eten.
Zoeter
Je furmint is niet zo droog en hij bevat duidelijk restsuikers? Dan kun je een gerecht maken met witvis en aardperen. Dat combineert vanwege de zoete smaak van de aardperen goed. Heeft je wijn echter véél meer restsuikers? Neigt hij echt naar de zoete kant? In dat geval kun je denken aan ganzen- of eendenlever, of een pastei van deze arme dieren. Een furmint met oxitonen of met een flinke body past hier ook prima bij. Of zelfs een Tokaji Aszú, wat de traditionele combi is. Voor je diervriendelijke disgenoot kun je een groentencurry maken met ananas en kokosroom.
Dessert
En dan ben je aanbeland bij het dessert. Daar hoort natuurlijk een dessertwijn bij. Proef je citrustonen of perzik in je zoete of late harvest wijn? Dan kun je een dessert serveren waar dezelfde smaak in zit, bijvoorbeeld een kwarkgerecht met wat citroen erin. Of gebakken perzik met mascarpone. Wil je een 5 of 6 puttonyos Tokaji Aszú schenken bij het dessert? Ruik en proef even. Wat neem je waar? Noten? Koffie? Tabak? Walnoten, kastanjes, vijgen of Roquefort combineren hier prima mee. En rook er tot slot een dikke Havana-sigaar bij. Onovertroffen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten