1.3.16

Furmint weetfeitje 3: wat eet je bij een furmint uit Somló?

Er valt hier in Hongarije natte sneeuw uit het witte wolkendek, dus laten we maar doen alsof het nog februari is. Ik ben jullie namelijk nog één Furmint weetfeitje schuldig. Eigenlijk twee, maar laten we deze voorlopig als de laatste beschouwen. Vandaag een antwoord op de vraag: wat eet je bij een furmint uit Somló?


Foto: tomakonyha.blogspot.hu

Karakteristieken
Wat voor een furmint uit Tokaj geldt, geldt ook voor een Somlóer. Namelijk: wat je in de wijn proeft, is bepalend voor het gerecht dat je op tafel zet. Een houtgerijpte furmint uit Somló heeft over het algemeen hoge zuren en daar moet je een gerecht bij kiezen dat ook zure smaken heeft. Denk aan een zuurkoolgerecht, en als je in Hongaarse sferen wilt blijven, töltött káposzta (gevulde zuurkool), zoals op de foto hierboven. Wat vettere gerechten en roomsauzen passen er ook prima bij. Vanwege het masculiene karakter van de wijn combineren wild, eend en gans er ook goed mee. Komt er een vegetariër bij je eten? Dat is een paddenstoelenragout een goede optie. Ach, je hebt alleen een reductief gemaakte furmint in je wijnrek liggen. Eentje van Tornai misschien? Die wijn heeft tropische vruchten in de smaak. Daarbij kunt je een ganzenbout met ananas-mangosaus serveren.
Blijft over: het dessert. Dat wordt natuurlijk een plankje met rijpe geiten- en schapenkazen. Pittig, kruidig, stevig, zout en romig. Ideaal bij een furmint uit Somló.

Soep en wijn

Over het algemeen wordt bij soep geen wijn geserveerd. Waarom? Vloeistof schenken bij een vloeistof vinden gastronomen onzinnig. Bovendien zijn er maar weinig wijnen die er goed mee combineren. Sherry of madeira, dat gaat nog wel. Ook een reductieve furmint uit Somló zou er eventueel bij kunnen passen. Maar pas op! Deze mag niet al te veel zuren hebben, hij moet wat zachter van karakter zijn.  En de soep moet stevig of romig zijn, zoals een minestrone of koolrabi-roomsoep. Heerlijk!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Kati, ik moest glimlachen bij dit advies: wat je in de wijn proeft, is bepalend voor het gerecht dat je op tafel zet. En als de fles nog dicht is??? Grote groet, Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi Peter, goed plannen is het geheim. Eerst de wijn proeven en dan pas boodschappen doen (zie weetfeitje 2). Het leuke daarvan is dat je meerdere flessen van dezelfde wijn mag drinken. Ik ga er daarbij vanuit dat-ie lekker is, want ook op dat vlak heb je je natuurlijk goed voorbereid :)

    BeantwoordenVerwijderen