8.3.16

Wijnmaker Mihály Szöllősi uit Neszmély overleden


Foto: Magyar Bor Akadémia

Hij was niet zo beroemd als David Bowie of Alan Rickman, de Groten der Aarde die hem dit jaar voorgingen. Hij was maar een beetje bekend, en zelfs dat alleen in Hongarije. Wijnland Hongarije treurt. Mihály Szöllősi, eigenaar van wijnhuis Szöllősi in Neszmély en Wijnmaker van het jaar 2015, is gisterochtend in zijn slaap overleden. Hij is 67 jaar geworden.

Van hobby tot beroep
Szöllősi was van huis uit landbouwingenieur. Wijnmaken deed hij jarenlang voor de hobby. In Tata had hij een wijnkeldertje, waar hij in de weekends wijn maakte voor zijn vrienden. 1999 was een keerpunt. In dat jaar kocht hij de wijnkelder die graaf Miklós Zichy ooit, in 1830 had laten bouwen. Vanaf dat moment was het serieus. Het wijngebied Neszmély (dat tegen de Slowaakse grens aan ligt) had er een professionele wijnmaker bij.

Hoog in de lucht
Toch verwierf Szöllősi in het buitenland enige roem, al was dat op een niet alledaagse wijze. Weinig mensen die in 2004 met Lufthansa vlogen, zullen hebben geweten dat aan boord van het toestel een Hongaarse wijn werd geschonken. De vliegtuigmaatschappij had eerder een groep sommeliers een serie wijnen laten proeven op 10.000 meter hoogte. Omdat wijn hoog in de lucht anders smaakt dan op de grond. Als winnaar kwam de Sauvignon Blanc 2003 van Szöllősi uit de bus.

Het domein
De bekendste wijn van het huis is echter de olaszrizling, die in Neszmély ook de belangrijkste druif is. Verder maakt het huis Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, királyleányka, chardonnay en cabernet sauvignon. De wijnen worden grotendeels reductief gevinifieerd. Het domein is tegenwoordig 35 ha groot, verder wordt er van 35 ha druiven aangekocht. Tot nu toe hielpen Szöllősis dochter, zoon en vrouw mee op het wijndomein, wellicht zullen zij het werk voortzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten