16.6.16

Wijnweekend in Villány: Vylyan (2)Al jaren stond een bezoek aan Vylyan op mijn verlanglijstje. Door de slechte bereikbaarheid van het wijnhuis kwam het er nooit van. Athans, tot nu toe. Want na ons bezoek aan Wassmann lieten Erika en ik ons door een taxi afzetten in Kisharsány. 15 minuten rijden was dat. Wat nou "slechte bereikbaarheid"? Op het domein proefden we vijf wijnen uit de topcategorie, werden we getrakteerd op een stukje chocola, kregen een persoonlijke rondleiding door de wijnkelders en bewonderden de tot kunstwerken verworden wijnvaten.

Over VylyanVylyan behoort met zijn 125 ha tot de grote wijndomeinen in Hongarije. Het is een van de bekendste in de wijnregio Villány. Bijzonder aan het wijnhuis is, dat het middenin zijn eigen wijngaarden ligt, iets wat je in Hongarije maar weinig ziet.
Het wijnassortiment is bijzonder uitgebreid. We onderscheiden een viertal categorieën:
- Classicus: de standaardcategorie met witte wijnen, rosé en lichte rode wijnen
- Prémium: het middensegment dat onder meer typische bordeauxdruiven bevat: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc.
- Dűlőválogatás, d.w.z. wijnen gemaakt van druiven die van een van deze percelen komen: Gombás, Pillangó, Mandolás, Dobogó, Városhegy.
- Speciale wijnen, waaronder een mousserende pinot noir en een wijn van de zeldzame Hongaarse csóka-druif.

Gepensioneerde wijnvatenIn 2008 ontstond bij Vylyan het idee om een nieuwe bestemming te geven aan wijnvaten die niet meer gebruikt werden. Het project Kunstvaten was daarmee geboren. Kunstenaars kregen de opdracht om oude vaten een nieuwe, zeg maar kunstzinnige bestemming te geven. De tonnen hebben inmiddels een rondgang gemaakt langs Budapest, Wenen en Bordeaux. Topstuk vonden wij de "Hordó Hordó", vrij vertaald: "De Vatenvatter".

De geproefde wijnen
Volgens De Beschaafde Alcoholist (A Művelt Alkoholista) wordt de beste pinot noir in Villány door Vylyan gemaakt. Goed dat ik dat pas ná ons wijnweekend las, zo konden Erika en ik onbevooroordeeld proeven. We zaten op het terras van het proeflokaal, uitkijkend over de Dobogó-wijngaard. Wat een uitzicht! Van de lente tot de herfst kun je hier wijnen proeven en kiezen uit verschillende proefmenu's. Wij kozen voor een proeverij van vijf topwijnen. De beknopte proefnotities vind je hieronder.

Gombás Pinot Noir 2009 Dűlőválogatás
Deze wijn komt van het perceel dat de naam Gombás draagt. De wijngaard is noordoostelijk gelegen, op een koele plek aan de rand van het bos, waar de lokale bevolking vaak paddenstoelen plukt. De bodem bevat klei en is wat zwaar. Volgens Vylyan is dit de ideale plaats voor de pinot noirdruif. De wijn heeft drie jaar op fles gerijpt .
Een prachtige binnenkomer! Rode bes in de neus, intense animale (stal)geuren, aardse tonen en vanille.
Halleluja, wat een mooi glas! Ik krijg er bijna tranen van in mijn ogen, zo heerlijk! Een delicate wijn, fruitig, romig, elegant, belegen en rijp. Ik proef ook een pietsie hout, dat mooi is ingebed. De wijn is een en al balans, de zuren zijn mooi. Een memorabel glas.

Pillangó Merlot 2009
Een merlot van het Pillangó-perceel.
We ruiken rioolputje in het glas, maggi, drop en animale tonen.
Vooral Erika vindt dit een mooie wijn. Kruidig, niet zo fruitig, vol en een hoog alcoholgehalte (14,5%). Dit is een stevige wijn, de tannines zijn meer dan gemiddeld en drogend in de mond.

Mandolás 2011
Dit is een cabernet franc van het Mandolás-perceel. Wow, 15,5% alcohol!
Allebei ruiken we veel donker fruit in ons glas. Verder alweer het rioolputje en iets rokerigs.
In de smaak ook veel fruit: bessen, bramen, kersen, verder koffie en cacao.
Een volle wijn. Lange afdronk. En we geloven onze smaakpapillen niet: het zeer hoge alcoholgehalte stoort totaal niet. Een heerlijke wijn.

Dobogó 2009
Een cabernet sauvignon van het Dobogó-perceel.
In de neus vooral aardse tonen, walnoot en zwarte bes.
In de smaak zwarte bes en kersen.
De aandronk is fruitig en licht, maar dan ... het hoge alcoholgehalte van 14,5% is beslist storend en overheerst al snel. Dit is echt teveel van het goede. De tannines zijn nadrukkelijk aanwezig, veel meer dan gemiddeld en zijn plakkerig in de mond. Niet onze favoriet.

Duennium 2009Een cuvée van 80% cabernet franc en 20% merlot. De wijn heeft 19 maanden barrique-opvoeding gehad. Hij wordt sinds 2000 gemaakt, vandaar de naam "Duennium". De wijn is dé topwijn van het wijnhuis. Hij wordt gemaakt van de mooiste druiven van de beste percelen.
Ik vind hem aanvankelijk wat gesloten. Na een tijdje ruiken we laurier, bloemen, zwart fruit en peper. In de smaak kruiden en kersen.
Een zachte wijn, met rijpe, fluwelige tannines en mooie zuren.

Ginkgo Biloba
Nee, dit is niet de naam van een wijn. Op het etiket van de Duennium is een blad te zien van de Ginkgo Biloba, de Japanse notenboom, die in Japan symbool staat voor tijdloosheid. Vylyan verkoopt een pure chocolade onder dezelfde naam. Onze gastheer liet ons een stukje proeven bij de Duennium 2009. Wat op zich bijzonder was, maar niet zoveel toevoegde aan de wijn.

KisharsányWe zouden misschien ook een privérondleiding krijgen door de wijnkelders. Als het lukte. De keldermeester was er niet, maar ... onze gastheer Gábor Gönczöl had toch iemand opgetrommeld die de sleutel had. Halverwege onze proeverij werden we door een vriendelijke man rondgeleid.
Na onze laatste wijn liepen we een flink stuk "huiswaarts" en kregen uiteindelijk een lift naar ons eenvoudig pensionnetje in het dorp. Het werd tijd voor het diner, maar in de wijde omtrek van Kisharsány was geen restaurant te vinden. Dan maar een taxi naar Siklós. De chauffeur wachtte met Erika terwijl ik aan het kijken was of "het beste restaurant van Siklós" wel open was. Nou, dat was het. Niet. "We zijn zondag tot 16 uur open en het is 19 uur." Oké, weet u dan waar we wél kunnen eten? "Eh ... Wacht even, ik kijk of ik wat voor jullie maken kan." En zo zaten Erika en ik zaterdagavond in een verlaten restaurant te genieten van een groot glas bier en een heerlijk diner, speciaal voor ons gemaakt. Villány, een wijnregio vol verrassingen ...

(wordt vervolgd ...) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten