3.2.17

Bujdosó - Horgony Chardonnay 2015 (Balatonboglár)

Afscheid. Dat was mijn thema in 2016. In de laatste maanden van het vorige jaar verloor ik mijn lieve schoonmoeder en liet de dochter van mijn zus bijna het leven. Tot mijn grote verdriet nam ik in november ook voor altijd afscheid van mijn vader. En van mijn borreltjes met hem. "Kati, drinken we er eentje?" was het altijd, wanneer ik bij hem aankwam. Waarop hij dan zijn huisgestookte pálinka uit de vriezer haalde. Snel daarna was het: "zullen we er nog eentje?" Tuurlijk, paps. Met jou altijd.
De afgelopen maanden waren doordrenkt met verdriet. Het is nu 2017, februari zelfs. Gelukkig maar. Ik heb een tijdje lopen denken hoe ik de draad weer kon oppakken. Wilde mijn vader op de een of andere manier gedenken. De Horgony Chardonnay van wijnhuis Bujdosó was hier het antwoord op. Mijn vader Dénes Bujdosó en ik zijn dan wel geen familie van die andere Bujdosó's, onze achternamen delen we wél.

Wie wat waar
 
Wijngaarden van Bujdosó in de winter (Foto: Bujdosó Pince)

Wijnhuis Bujdosó is gevestigd in Balatonlelle, in het wjngebied dat Balatonboglár heet en aan de zuidkant van het Balatonmeer te vinden is. Over de regio schreef ik al eerder een artikel.
Het domein is 80 ha groot en een echt familiebedrijf. Grootvader Ferenc Bujdosó en zijn vrouw Klára tot en met zoon Feri en schoondochter Bea dragen hun steentje bij.
Tweederde van de druiven is bestemd voor de productie van witte wijnen: tramini, királyleányka, szürkebarát en olaszrizling, en verder chardonnay, irsai olivér en sauvignon blanc. De belangrijkste blauwe druiven zijn merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot noir.
De namen van Bujdosó's wijnen verwijzen vaak naar de zeilsport. Bijvoorbeeld Catamaran, Kompas en Kapitein. Of Anker (Horgony), zoals het geval was bij onze geproefde chardonnay. Dit omdat de hele familie op hoog niveau zeilt en aan belangrijke zeilwedstrijden deelneemt. Dat is ook de reden dat het logo van het wijnhuis uit een stuurrad bestaat. Laten we nu eens kijken hoe onze Horgony Chardonnay het deed. Ik proefde de wijn samen met Mijnheer H.

Proefnotities


De wijn heeft een lichtgoudgele kleur en trekt mooie tranen in het glas.
De geuren zijn intens en verhalen vooral over tropisch fruit, zoals mango, ananas, lychees, en een beetje kruiden.
De smaken zijn zelfs intenser dan de geuren. We proeven grapefruit, sinaasappel, sinaasappelschil, kruiden, nootmuskaat, kruidnagel en vanille. De wijn heeft hout gezien, al weten we niet in welke hoedanigheid. Hij heeft mooie zuren en is vol en rond. De zuren zijn meer dan gemiddeld. In de mond doet de structuur van de wijn olieachtig aan. De afdronk is lang met een lekker bittertje in de staart. Het alcoholgehalte van 14,5% stoort totaal niet.

Tot slot
Deze wijn heb ik voor de onvoorstelbare prijs van 1.100 forint / ca. € 3,70 gekocht bij In Vino Veritas. Mijnheer H en ik vinden dit allebei een heerlijke wijn. Ideaal om het miserable 2016 achter ons te laten en te drinken op een hoopvol 2017. Ik vind dat hij een ietsiepietsie minder hout zou mogen hebben, maar dat is het enige puntje van kritiek dat ik op deze wijn zóu kunnen hebben.
Dezelfde wijn uit het jaar 2013 is in België te koop bij Qwine.be.
Tot slot een afscheidstoost op mijn vader: egészségedre, Paps!

1 opmerking: