22.10.09

Wijnschandaal rondom Béla Vincze

Vincze verdacht van gesjoemel met wijn
Wijnmaker van het jaar 2005 ... Veel mensen vragen zich af wat deze titel nog inhoudt nu Béla Vincze ervan verdacht wordt gesjoemeld te hebben met een aantal van zijn wijnen. De wijnmaker uit Eger werd in 2005 tot wijnmaker van het jaar gekozen.
Vincze haalde begin deze maand de kranten toen het Landelijke Kwaliteitsinstituut voor de Wijn ontdekte dat de wijnmaker glycerine had toegevoegd aan zijn dunnere Egri Bikavér 2007. Op natuurlijke wijze komt 7-9 gram glycerine in een liter Egri Bikavér voor, in een wijnmonster van Vincze werd 21,6 gram gevonden. Glycerine is niet schadelijk voor de gezondheid; bij dergelijke doses zorgt het bij mensen die ervoor gevoelig zijn, wel voor wat hoofdpijn en lichte buikklachten.
Vincze vertelde dat de Bikavér in kwestie niet door hem gemaakt was, maar door 2 andere wijnmakers die de wijn aan hem geleverd hadden. Hij verklaarde dat die wijnmakers geen vergunning hadden om te bottelen en dat Vincze dat voor hen gedaan heeft, én zijn naam aan hun wijn verbonden heeft. De wijnen waren bij die wijnmakers echter niet te vinden, alles leek daar in orde. Nu is dus 250 hektoliter van de gepimpte wijn onvindbaar.
De produktie van Egri Bikavér is aan zeer strenge regels gebonden, regels die de wijnboeren mede zelf hebben opgesteld om het imago van de wijn te beschermen (te herstellen) na de val van het communisme.
Vincze heeft in eerste instantie vanwege "valsheid in geschrifte" zijn zaak moeten sluiten voor 30 dagen. Hij mag daarna pas weer open als alle documenten "in overeenstemming zijn met de realiteit". Hij mocht alleen nog de oogst van 2009 binnenhalen en verwerken.

Een nieuwe wending
De kwestie heeft nu een nieuwe wending genomen.
Ook in twee monsters van wijnen uit 2005 is onlangs kunstmatige, toegevoegde glycerine vastgesteld. Een Egri Bikavér uit dat jaar bevatte 14,8 gram glycerine per liter, een Cabernet Franc 14,0 gram. Onwaarschijnlijk is dat de wijnmaker ook deze wijnen voor anderen gebotteld zou hebben.
Vincze loopt de kans een enorme boete te krijgen voor zijn handelen, als de verdachtmakingen kloppen. Bovendien is het mogelijk dat hij de naam Eger niet meer aan zijn wijnen mag verbinden.
Het wijnschandaal roept hier veel verontwaardiging op. Wat houdt de titel Wijnmaker van het jaar eigenlijk in, als een wijnmaker deze hoge onderscheiding krijgt in het jaar dat hij knoeit met wijn? En wat is de rol van het kwaliteitsorgaan dan, als de wijnen in eerste instantie goedgekeurd werden?

Slecht voor imago
Het kwalijke aan heel de kwestie is dat een strenge wijnwet met voeten getreden wordt: een wijnwet die door wijnmakers uit een bepaald gebied is opgesteld om de kwaliteit van een wijn te bewaken. En degene die zou knoeien met de wijn, is nota bene een wijnmaker die een hoge onderscheiding heeft ontvangen voor zijn werk. Iemand die dus ook een voorbeeldfunctie heeft in de Hongaarse wijnwereld. Hongarije heeft zich bovendien met grote moeite kunnen ontworstelen aan het slechte imago dat het als wijnland heeft gehad. Tendentieuze berichten als "Hongaarse wijn is sjoemelwijn" zetten het wijnland weer terug in de tijd. Het imago is geschaad. Als Vincze inderdaad heeft geknoeid, is het spijtig dat hij daarmee geen rekening heeft gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten