30.11.09

Het wijngebied Eger

Hongaarse wijnen vroeger en nu
Op een blog over Hongaarse wijnen moeten de wijngebieden natuurlijk ook besproken worden. Niet allemaal, alleen de belangrijkste. Zoals het wijngebied Eger. Maar eerst enkele woorden over Hongarije. 
De reputatie van Hongarije als wijnland werd na de Tweede Wereldoorlog volledig om zeep geholpen. De wijnbouw was tot de val van het communisme in 1989 voor een groot gedeelte in handen van de staat. Er werden vooral goedkope massawijnen geproduceerd en geexporteerd. Men streefde naar een zo groot mogelijke opbrengst, het spul werd toch wel verkocht. Na de omwenteling werden de wijngaarden geprivatiseerd. De moderne wijntechniek deed haar intrede in het land. Tegenwoordig zijn wijnproducenten en wijnmakers enorm ambitieus, en er wordt hard en zeer enthousiast gewerkt aan kwaliteitsverbetering en -bewaking.


Eger
Hongarije heeft 22 wijngebieden. Eger is één van de belangrijkste, naast Tokaj-Hegyalja, Sopron, Szekszárd, enkele gebieden rondom het Balatonmeer, en Villány. De laatste tijd begint Somló, een piepklein wijngebiedje, een steeds belangrijkere rol te spelen. 80% van de wijn is wit, de rest is vooral rood. Het wijngebied Eger ligt in het noorden van Hongarije, ten zuiden van het Bükk-gebergte. Het is één van de noordelijkste gebieden waar nog goede rode wijn gemaakt kan worden. De lente is er relatief laat en de tijd tot de oogst is betrekkelijk kort. De druiven die hier verbouwd worden, moeten passen bij dit klimaat. Er zijn veel verschillende grondsoorten te vinden: van kalk tot klei en vulkanisch tufsteen. Er worden ook veel verschillende soorten wijn gemaakt. Het gebied heeft zich de laatste jaren het meest ontwikkeld van alle wijngebieden. De witte wijnen zijn geurig, aromatisch en met mooie zuren. De wijn van de Leányka-druif, een Hongaarse druif, is zeer bekend en kan heerlijk zijn. Natuurlijk is Eger vooral bekend om de Bikavér, de wijn die Nederlanders als Stierenbloed kennen. Vroeger verguisd, maar de wijn is zich aan het rehabiliteren. Tegenwoordig worden prachtige Bikavérs gemaakt, maar het is wel belangrijk om op zoek te gaan naar goede producenten. Pinot Noir komt meer en meer in steeds betere kwaliteiten voor, natuurlijk omdat deze druif past bij het koelere klimaat.


Egri Bikavér
Eerst een stukje geromantiseerde geschiedenis. In de 15e en 16e eeuw werd Hongarije overheerst door de Turken. In september 1552 begonnen 70.000 Turken met de belegering van de burcht van Eger. De strijd duurde vijf weken. De kapitein van de burcht, István Dobó vond op het laatst dat de soldaten in Eger de laatste dag van hun leven wijn moesten drinken, de strijd was toch verloren. Zo gezegd, zo gedaan. De Turken schrokken zich wild van de (door wijn) roodbebaarde demonen. De dronken soldaten kenden hun kracht niet meer, en al snel deed het verhaal de ronde dat de Hongaren vóór iedere strijd het bloed van hun geslachte stieren dronken. Hoe de strijd afliep? De Hongaren hielden dapper stand en de Turken bliezen de aftocht! 44 jaar later keerden ze dan wel terug om de stad alsnog in te nemen, maar de reputatie van de Egri Bikavér was gevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten