15.3.10

Het wijngebied Sopron

Sopron
Het wijngebied Sopron ligt in West-Hongarije, min of meer aan de voet van de Oostenrijkse Alpen. Een deel van dit gebied ligt tegen het Fertő-meer (de Neusiedler See) aan. Het andere deel ligt ten oosten van de stad Sopron. Het gebied heeft een gematigd landklimaat met veel wind. Onder invloed van de Alpen zijn de zomers koeler en valt er meer neerslag dan elders in het land. Het Sopron-gebergte beschermt de wijngaarden op de zuidhellingen in het gebied tegen de kou die uit het westen komt. 
De bodem bestaat uit kalksteen, löss, leem en bosgrond.

De druiven
In Sopron wordt bijna uitsluitend rood gemaakt, en vooral kékfrankos (blaufränkisch). Daarnaast vind je er ook zweigelt en cabernet sauvignon. De rode wijnen hebben karakteristieke zuren. Dit is het gevolg van het koelere klimaat en de grote hoeveelheid kalk in de bodem. Er wordt ook wat witte wijn gemaakt, vooral grüner veltliner (zöldveltelini).


De wijnmakers
Het wijngebied heeft een explosieve ontwikkeling doorgemaakt sinds de val van het communisme in 1989.  Een grote rol speelden hierin een aantal Oostenrijkse wijnmakers die zich in Hongarije vestigden. Veel wijnmakers hier zijn overigens afkomstig uit Oostenrijk. Denk aan Franz Weninger. Hij leverde het bewijs dat in Sopron zeer geconcentreerde en complexe topwijnen gemaakt kunnen worden.
De belangrijkste wijndomeinen zijn: Gangl, Jandl, Luka, Pfneiszl, Ráspi, Taschner, Weninger.

Wijntoerisme
Men zegt, dat het wijntoerisme hier van een hoog niveau is. De wijnkelders bevinden zich onder de woonhuizen in de stad, en zijn dus makkelijk bereikbaar. Hoog tijd om eens bezoek aan Sopron te brengen. 
Wanneer? Komende dinsdag en woensdag. 
Moet ik niet werken? Nee, ik heb een week vakantie. 
Vakantie in maart? Jazeker! Ik heb een nieuwe baan en ik begin pas op 22 maart bij mijn nieuwe werkgever. Joepie.

1 opmerking:

  1. We zullen ongetwijfeld een leuk verslag krijgen over je ervaringen in Sopron.
    Ik zou zo zeggen geniet ervan en laat het je smaken. Ben trouwens nieuwsgiering naar tips over organiseren goede wijnproeverij.
    groetjes Trudy

    BeantwoordenVerwijderen