19.3.10

Wijngeluk in Sopron: dinsdag

Regenregenregen 
Sopron is een prachtig, middeleeuws stadje in West-Hongarije. Sfeervol ook, als het tenminste niet regent. 
De druilerigheid van de eerste dag van mijn minivakantie werd plotsklaps verdreven door een goddelijke pizza en een wijn van Franz Weninger. 
Woensdag, de andere dag scheen de zon dat het een lieve lust was. De proeverij in het Wijnhuis van Sopron was het kroontje op mijn wijngeluk.


Weninger: Horitschon en Balf
Het wijndomein Weninger bestaat uit twee subdomeinen: die in het Oostenrijkse Horitschon en die in het Hongaarse Balf, bij Sopron. De bodem en het klimaat in Balf zijn anders dan in Horitschon. De laatste bevat veel klei, het is er kouder en er zijn grotere temperatuurverschillen. In Balf vinden we leisteen, soms met veel kalk. De wijnen die hiervandaan komen zijn mineraliger en bevatten tonen van zout, maar zijn ook dunner van structuur.


Biologisch-dynamische wijnbouw
Sinds 2002 heeft Franz Weninger jr. de leiding over het Balfse wijngoed. Zijn vader was degene die de kékfrankos in Sopron op de kaart zette. Overigens maakt Weninger ook pinot noir, syrah, merlot, cabernet franc en ... waanzinnig lekkere pinot blanc (zie Wijngeluk in Sopron: woensdag).
Vier jaar geleden is het wijndomein volledig overgestapt naar de biologisch-dynamische wijnbouw. Volgens Weninger jr. geeft dit aromatischere druiven en wijn, een dikkere en toch zachtere schil, levendigere zuren, markantere tannines en wijn met een een intensere kleur. Met als gevolg harmonieuzere wijnen en een langere houdbaarheid.

Weninger - Kékfrankos 2007
Deze wijn heeft voor 2/3 gerijpt op hout en voor 1/3 op beton. Het laatste vind ik vreemd, maar het internetwijnwoordenboek vertelt me dat er nog prima wijnen gemaakt worden in beton. 
In de neus bramen, morellenkersen, een beetje peper en wat animale tonen. Een mufje, wat aarde. Ik proefde zacht, donker fruit, een beetje pruimenjam, cassis en een rooktoets. Een pepertje in de afdronk. De wijn is redelijk hoog in zijn zuren. Het houtgebruik is subtiel. Een mooie, frisfruitige, evenwichtige wijn met niet al te veel pretenties. Gewoon: lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten