23.3.10

Wijngeluk in Sopron: woensdag

Zon en wijn
Woensdag was het droog in Sopron, af en toe scheen de zon er zelfs lustig op los. En last but not least: een aardige mevrouw, in het bezit van een fraaie snor en twee tanden, vertelde honderduit over de geschiedenis van Sopron en haar vier stadhuizen. Rond het middaguur kwamen we aan bij het Wijnhuis van Sopron (Soproni Borház), the place to be als je wijnen uit Sopron wilt proeven.

Het Wijnhuis van Sopron

Het Wijnhuis bestaat uit een kelder (waar zich een gezellig en goed restaurant bevindt), een mooie wijnwinkel en een sfeervolle proefzaal. Op de proefkaart staan 200 wijnen, niet de minste, die alle tegen betaling geproefd kunnen worden. Dezelfde wijnen worden in de winkel tegen kelderprijs verkocht.
We proefden 9 wijnen. Die van Weninger en Luka waren memorabel.

Weninger


Weninger: Fehérburgundi 2008
Van Weninger proefden we deze pinot blanc: het ware wijngeluk in Sopron. De wijn pakte me meteen bij mijn kladden. Een olieachtige structuur. Een rijk aroma van honing, toast, boter, vanille, bloemen en kruiden. In de smaak een zachtzoetje in de aanzet, citrustonen, groene appel, kweepeer en amandelen. 
Een volle, boterige, soepele, frisse, elegante wijn die me erg erg blij maakte.


Luka
Enikő Luka is de jonge eigenares van het wijndomein Luka. Een kranige beauty. Ze was 21 en net klaar met haar PR-studie, toen haar vader plotseling overleed. Het stelde haar voor een moeilijke keus: verder gaan in de PR, of het goedlopende wijndomein van haar vader voortzetten. Ze had geen flauw benul van wijnmaken, maar koos toch voor het laatste. Luka werd (en wordt) hierbij onder meer geholpen door een van de beste Oostenrijkse oenologen, Rudolf Krizan. Zijn opvattingen hebben een grote invloed op Enikő's stijl van wijnmaken. Haar wijnen zijn ongelooflijk geconcentreerd, vol, elegant, met aroma's van kruiden, chocolade, fruit en bloemen. Een van de mooiste zweigelts in Hongarije komt van het wijndomein Luka, hun pinot noir wordt de hemel ingeprezen. Het wijndomein is 2,7 ha groot.
Van Luka proefden Mijnheer H en ik deze wijnen:


Zweigelt 2008
Enikő's vader maakte al mooie zweigelt, maar Enikő kan er ook wat van. Deze wijn heeft 10 maanden houtopvoeding gehad. Een ronde, evenwichtige wijn, met zachte zuren en veel fruit (kersen en bramen). Een toontje van yoghurt en vanille, en een superlange afdronk.


Cabernet Sauvignon 2007
Dikke vette rode fruittonen, cassis en wat gebrande koffie. Een ronde, zachte, elegante, fluwelige wijn - al vond ik de zuren net iets te weinig voor een CS.

Pinot noir 2008
Onze Gastvrije Gastheer vertelde dat dit de mooiste wijn van Luka is. De wijn is lui in het glas, en zeer fruitig. We proefden frambozen en kersen, laurier, chocolade en vanille. Een geconcentreerde wijn, met mooie zuren en een lange afdronk. Lekker!

Madárlátta Merlot 2008
Dit was een keuze van onze Gastvrije Gastheer. Ik was op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van de Merlot Frettner 2006 van Ákos. "Dan moet je die van Luka eens proeven", zei onze Gastheer. Het was duidelijk waar hij op doelde. De merlot van Luka vond ik fluwelig, fruitig en elegant. Een mooie merlot.
 
Luka's merlot was een mooie afsluiter van deze ieniemini(wijn)vakantie. Andere wijnen die we proefden waren de Zöldveltelini 2008 van Ferenczy, en de Mágus Cuvée 2007 van Ráspi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten