1.6.10

Borigo-project: Chateau Dereszla - Furmint Dry 2007 (79)

Wie waar wat
Chateau Dereszla in het wijngebied Tokaj-Hegyalja is sinds 2000 in het bezit van de Franse familie D'Aulan uit de Champagnestreek in Frankrijk. De leiding is in handen van de Hongaar László Kalocsai. Het domein is 60 ha groot. Dereszla laat zich adviseren door de Franse oenoloog Alain Rousse. 70% van de wijnen is voor de export. De wijnstokken zijn 20 tot 60 jaar oud. Het wijndomein maakt vooral furmint en hárslevelű (Lindenblättriger), en wat sárgamuskotály (muscat lunel) .
De furmint maakt het hoofdbestanddeel uit van deze Dry 2007. De wijn is wat zachter gemaakt met sárgamuskotály en hárslevelű.

Proefnotities
Een fonkelend lichtgoudgele kleur in het glas. De wijn heeft een mineralig-fruitige neus. We ruiken amandelen, tropische vruchten, citrus en grapefruit.
Van de smaakt valt Mijnheer H bijna om. Na het zoetje in de aanzet, barst de wijn volgens hem open in een waaier van zuren en bitters, grapefruit en mineralen. Mijn smaakervaringen roepen even dynamische beelden op. De wijn begint licht, met een zachtfloraal zoetje. Dan ontstaat er een olieachtige structuur in de mond, die zich ontrolt tot een golf van mineralen, zuren en grapefruit, met aardig wat honing in de middelmatig lange afdronk.

Tot slot
We zijn allebei onder de indruk van deze wijn. De afdronk is weliswaar niet zo lang, maar we vinden dit een heel bijzondere wijn: elegant en - door de bijzondere smaakontwikkeling in de mond - zeer spannend.

Wat kost deze wijn? Op het Lentewijnfestival in Budapest gekocht voor 1500 forint / ongeveer 5,60 euro.

1 opmerking:

  1. De wijnen van Chateau Dereszla zijn in Nederland gelukkig volop verkrijgbaar bij de winkels van DH17 en via internet bij de importeur Lekkers Uit Hongarije.

    BeantwoordenVerwijderen