4.6.10

Borigo-project: Jásdi - Csopaki Rizling 2008 (39)

Wie waar wat
De bisschop van Veszprém had al vanaf de tweede helft van de 19e eeuw 50 ha aan wijngaarden in Csopak, in het wijngebied Balatonfüred-Csopak, aan de noordkant van het Balatonmeer. Vanuit wijntechnologisch oogpunt was dit plaatsje  een trendsetter. De modernste vinificatiemethoden werden er voor het eerst uitgeprobeerd.
De wijnkelder van de voormalige bisschop is nu in handen van István Jásdi en zijn vrouw. Het was 50 jaar lang in het bezit van de Hongaarse staat, tot Jásdi het in 1998 aankocht. Hij herstelde de vervallen gebouwen in hun oorspronkelijke luister. In 2000 werd Jásdi’s wijnkelder uitgeroepen tot de mooiste van het noordelijke Balatongebied.


Olaszrizling maakt het leeuwendeel uit van wijndomein Jásdi, maar ze hebben ook chardonnay en szürkebarát (pinot gris), cserszegi fűszeres, fehérburgundi (pinot blanc), furmint en zelfs rode kékfrankos (blaufränkisch). Jásdi streeft ernaar om het terroir van Csopak (rode zandsteen, kalksteen) in zijn wijnen terug laten komen.
Voor het Borigo-project beoordelen we van dit wijndomein een olaszrizling uit Csopak, de Csopaki Rizling uit 2008. Mira, Maarten en Mijnheer H proeven mee.

Proefnotities
Onze meningen over deze wijn lopen zeer uiteen. De kleur is bleeklichtgroen, daarover zijn we het wel eens. De verdeeldheid begint bij het aroma. Maarten associeert de geur met badkamerreiniger en olie. De rest ruikt citrus, ananas en amandelen.
Mira en ik vinden de eerste slokken erg lekker: mineralen, groene appel, citroen en cashewnoten in de smaak. Mira proeft winegum en iets olieachtigs in de afdronk, Mijnheer H grapefruit.
Maarten is duidelijk: hij vindt dit geen mooie wijn. Mira staat al snel de citrusgeur tegen. Ik mis na het eerste glas de zuren en het fruit in de wijn, vind hem wat vlak en hol. Mijnheer H is het meest enthousiast over deze olaszrizling: mooie zuren, mooie bitters. Hij kent de wijn zelfs een 8,5 toe.

Tot slot
Toch maar de Borigo erop nageslagen. De redactie vindt dit een elegante, ronde wijn. Rijk aan smaak, zeer goed evenwicht, voldoende body, fluwelig, ietwat tannines. Vreemd, dit verschil in wijnbeleving.

Wat kost deze wijn? 1.440 forint / ca. 5,35 euro bij Bortársaság

Geen opmerkingen:

Een reactie posten