27.7.10

Drop Shop: the place to be in Budapest

Budapest is sinds kort een geweldige wijnbar rijker. Drop Shop. Een voor Nederlanders wat ongelukkig gekozen naam, want met drop heeft deze wijnbar natuurlijk helemaal niets van doen. Hier draait alles om wijn. De eigenaar himself staat achter de bar en stelt voor zijn gasten een wijnproefmenu naar keuze samen. Toeristen helpt hij in het Engels. Naar welk type wijn gaat je voorkeur uit? Mineralig? Bloemig? Stoer? Complex? Bij iedere wijn krijg je een schoon glas. En uitleg. Het leuke van een bezoek aan Drop Shop is verder dat je ook van minder bekende wijnmakers mooie wijnen kunt proeven. Mijnheer H en ik hadden afgelopen zondag de avond van ons leven. Alweer.

Geproefde wijnen
Aan de wand van de wijnbar vind je een overzicht van alle wijnen die geproefd kunnen worden. Het zijn vooral Hongaarse wijnen, maar Péter Lakatos heeft ook wijn en champagne uit bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italie, Californie en Nieuw-Zeeland. Wij proefden alleen wijnen uit Hongarije. De allermooiste staan hieronder.


 
Szászi Endre - Badacsonyi Kéknyelű 2009
Dit was een idee van de eigenaar. We protesteerden - de Kéknyelű van Szeremley indachtig -, maar vielen al snel stil. Een mooie wijn in balans, met hoge zuren, stevige mineralen en aardig wat citrusvruchten in de smaak.

Szabóvári Pincészet - Somlói Furmint 2005
Uit het vulkanische Somló komen stoere, zeer mineralige wijnen. 
'Deze wijn is een klassieke wijn uit Somló, met een duidelijke oxi-toets. Zo wordt hij bijna niet meer gemaakt', vertelt Péter. 
Ik ruik paard, mineralen, een stalletje en zelfs citrus. De wijn heeft niet zo veel fruit in de smaak. Ik proef stevige mineralen en veel citrus in de afdronk. Geen oxi-toets. Een olieachtige structuur. Ik ben gecharmeerd van deze wijn en vind hem spannend, leuk en evenwichtig.

Somlói Apátsági Hárslevelű 2008
Dit is een van de favoriete druiven van Mijnheer H. Hij ruikt acaciahoning, citrus en rabarbercompote. In de smaak krenten en acaciahoning. De wijn is hoog in de zuren en de mineralen dansen het glas uit. Een mooi glas wijn.

Tóth István - Egri Bikavér 2003
Een donkere wijn, met veel zuren en dropdropdrop. We vinden dit allebei een prachtige wijn: zeer fruitig, kruidig, vol, harmonieus en fluwelig. Hapsap en mooi rond.

Ráspi - Kékfrankos 2007
Ik was al gewaarschuwd door een collega-wijnliefhebber, maar deze wijn overtreft al mijn verwachtingen. In de neus salmiak, laurier, drop en koekkruiden. Een ware fruitbom in de smaak: we proeven een en al rood fruit, met veel mineralen. Een flinke dot hout, maar dat mag de pret geen moment drukken. Een prachtige afsluiting van een avond heerlijk wijngeluk in Budapest.

Tot slot
We proefden ook iets curieus: een Malbec 2008 uit Szekszárd, maar die willen we snel vergeten.
Wat kost dat nou, zo'n avond wijnproeven in de Drop Shop? We proefden allebei 11 wijnen en betaalden 5600 forint / ca. 21 euro in totaal.
Waar is Drop Shop te vinden? In de buurt van de Margitbrug, bij de eindhalte van tramlijn 2. Het exacte adres is: Balassi Bálint utca 27 - 1055 Budapest.
Als je op tijd reserveert, kan er ook gezorgd worden voor een hapje bij de wijn.
Meer informatie vind je op www.dropshop.hu. Een Engelse pagina is in voorbereiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten