22.8.10

Borigo-project: Nyakas - Budai Chardonnay 2009 (74)

Wie waar wat
Het wijndomein Nyakas bevindt zich in Etyek-Buda, een wijngebied iets ten westen van Budapest. De leiding is in handen van Ernő Malya en Beáta Pühra. Malya startte het bedrijf in 1997. Nyakas is 117 ha groot. Chardonnay speelt met 42 ha de hoofdrol in de wijnproductie. Andere belangrijke druiven zijn irsai olivér, müller-thurgau en sauvignon blanc. De laatste is met zijn Nieuw-Zeelandse karakter geliefd bij de wijnkenners. Nyakas past vooral reductieve technologie toe.
De Budai Chardonnay uit 2008 was niet meer verkrijgbaar, daarom proefden we er een uit 2009. Gabi en Dávid proefden mee.

Proefnotities
We ruiken amandelen, citrusvruchten en ananas.
De wijn heeft stevige zuren en tintelt iets op de tong. Geen wonder, want deze chardonnay was net een paar maanden geleden gebotteld toen we hem proefden (maart 2010). Dávid vindt de wijn nogal  hoekig. Gabi is niet zo gecharmeerd van de stevige zuren van de wijn. Mijnheer H proeft groene appel, ik proef ook een zoetje van honing en ananas, en stevige zuren in de afdronk. 

Tot slot
Dit is een a-typische chardonnay, als je tenminste op zoek bent naar boterigheid of een romige toets. Mijn drie medeproevers zijn niet zo onder de indruk van deze wijn. Helemaal eerlijk is dat niet, want vóór deze wijn proefden we een zachte, lichte, frisfruitige Légli Blanc. Daarna is deze wat hoekige wijn moeilijker te verteren. Hij is ook nog wat te jong. Van ons vieren vind ik de wijn het mooist. Omdat ik geen liefhebber ben van de wijnen van Nyakas, verrast de wijn me enigszins in positieve zin.

Wat kost deze wijn? 
1.300 forint / circa 4,80 euro bij Bortársaság, maar de meeste wijnen van Nyakas zijn zo ongeveer in iedere supermarkt voor dezelfde prijs te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten