19.10.10

Wijngeluk in Tokaj (1): Andrássy Kúria


In Tarcal, in het wijngebied Tokaj-Hegyalja, heeft de familie Andrássy in 2008 zijn Andrássy Kúria Hotel****Wine+Spa gebouwd bovenop hun 500 meter lange wijnkelder uit 1400. 

Het hotel is voorzien van alle luxe en grandeur. Na aankomst in Tarcal togen we naar het restaurant van dit mooie hotel. De ober was bijzonder aardig, op de wijnkaart stonden bekende toppers en uiteraard veel eigen wijnen. We dronken bij het eten een Rajnai Rizling van Pannonhalmi Apátsági Pincészet uit 2007, die we door het verpletterende citrusgehalte niet zo geweldig vonden. Maar ik had gelezen dat Andrássy Kúria een mooie Tokaji Aszú heeft.

Overigens maakt de familie Andrássy pas sinds 2000 wijnen. Hun gebied is 20 ha groot, Ze maken overwegend hárslevelű en furmint, verder vooral sárgamuskotály. 

Eerder die dag had ik op de markt een stuk kweeappeljam gekocht. Van de vruchten die in de Nederlandse herfst als decoratie dienen, wordt in Hongarije  verrukkelijke jam gemaakt, soms zo dik dat je hem kunt snijden. Veel Tokaji Aszú heeft de typische geur en smaak van kweeappel- en perenjam.



Andrássy Kúria - Tokaji Appassionata édes 2006
Deze wijn is een cuvée van laatgeoogste furmint, hárslevelű en sárgamuskotály. In de neus kweeappeljam, krenten, mineralen en citrus. We proeven zuurtjes, kweeappeljam, krenten, mineralen en frisse zuren. Een lekkere wijn, maar met niet al te veel diepgang en een wat korte afdronk.

Andrássy Kúria - Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000
We ruiken krenten, honing en mineralen. In de smaak weer die kweeappeljam, dadels en mooie zuren. Een prachtige aszú uit het zachte jaar 2000, die door de frisse zuren goed in evenwicht is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten