3.11.10

Wijngeluk in Tokaj (2): Királyudvar

Inmiddels is het november en het verslag van mijn wijnreis is nog niet af. Daarom terug naar Tokaj, eind september, naar het dorpje Tarcal.
In Tarcal willen we een bezoek brengen aan Királyudvar. Dit wijndomein is de buurman van Andrássy Kúria.
Királyudvar wordt sinds 1997 geleid door Anthony Hwang uit de Filippijnen. Deze man zei een tijd geleden in een interview verliefd te zijn op Tokaj. In datzelfde interview vertelde hij ook dat hij één van de grote problemen van Tokaj de late oogst vindt. Waardoor de wijnen de neiging hebben hoog-alcoholisch en te zwaar te zijn. Hwang vindt dat een topwijn nooit zwaar mag zijn. Elegante topwijnen maken op een ambachtelijke wijze, gebruikmakend van moderne technieken,  waarbij het terroir in de wijnen gereflecteerd wordt, dat is wat hij wil. Overigens is Hwang ook eigenaar van Domaine Huet in Vouvray.

Maar kunnen we wel terecht bij Királyudvar?
We hebben geluk. Szabolcs Juhász wil voor ons een mooie proeverij houden. Hij is sinds vier jaar oenoloog bij Királyudvar, heeft 1,5 jaar lang met Zoltán Demeter gewerkt (die we later die week nog persoonlijk zullen ontmoeten) en werkt nu samen met zijn collega's van Domaine Huet. We proeven zes wijnen en krijgen daarna een rondleiding door de kelder.

Furmint Sec 2008
Deze wijn heeft gegist in vaten van Hongaars eikenhout, en daarna 5 maanden houtrijping gehad in 500 l vaten van eveneens Hongaars eikenhout.
Het is een cuvée van 82% furmint en 18% hárslevelű. 
In de neus mineralen, citrus, honing en tropische vruchten. We proeven appel, sinaasappel en grapefruit. Frisse zuren, een aangename bite. Een mooie, zuivere wijn, die mij enorm bekoort.

Furmint is de basis van de zoete Tokaji Aszú. Enkele wijnmakers proberen de laatste jaren de droge furmint op een internationaal niveau te brengen, met bijzondere resultaten. Ook Királyudvar vindt dat het microklimaat in Tokaj ideaal is voor het maken van prachtige, droge furmintwijnen. 

Furmint Sec 2006
Een cuvée van 80% furmint en 20% hárslevelű. De druiven werden in 2006 nog laat geoogst, de jaren daarna start de pluk eerder in het seizoen. 6 maanden rijping op 500 l vaten van Hongaars eikenhout.
De wijn heeft een fraai oxineusje met flink wat mineralen. In de smaak een fractie meer zoetheid dan in het jaargang 2008, verder citrustonen en mineralen. Als eetwijn zou deze Sec volledig tot zijn recht komen, bijvoorbeeld bij vette vis, geroosterde kip of ham.

Szabolcs Juhász vertelt dat Királyudvar na de Eerste Wereldoorlog een onderzoeksinstituut voor de wijnbouw en oenologie was, tot Hwang het opkocht. Het domein is nu 75 ha groot, waarvan 45 ha in eigen bezit. Hiervan wordt op 15 ha biologisch-dynamische wijnbouw bedreven, op 30 ha gebeurt dit zonder de biologisch-dynamische kalender te volgen.


Furmint Lapis 2008 félédes
Deze halfzoete furmint is gemaakt van overrijpe druiven die niet door botrytis zijn aangetast. Het resultaat moest een fruitige, halfzoete wijn zijn, knisperig, fris en fruitig. 
In de neus een oxitoontje, in de smaak een verleidelijk zoetje, honing, mineralen, wat petrol. Een fruitige wijn met een wat stroperige structuur in de mond. Een mooie wijn, maar door een tekort aan zuren vind ik hem niet helemaal in balans.

Ilona Cuvée 2003
Een cuvée van 70% furmint, 30% hárslevelű en 5% sárgamuskotály. De wijn is gemaakt volgens het 'szamorodni'-procédé: 2/3 van de druiven is aangetast door de edelrot en verwerkt met 1/3 overrijpe druiven. Het gehalte aan restsuikers is bij deze jaargang meer dan normaal, 190 g/l in plaats van 150-170 g/l.
De kleur is prachtig goudgeel. Een kruidige neus, met honing, abrikozen en kweepeer. Een breed smakenpalet, met sinaasappel, honing, vijgen, abrikoos en mint. Elegant en verleidelijk. Tim Atkins schreef in april 2009 in The Observer over deze wijn: 'Drinking this wine is like waking up in Paradise'.

Zemplén Aszú 5 puttonyos 2004
Deze aszú draagt niet de naam van Királyudvar, omdat hij door een andere wijnmaker op de markt is gebracht. De wijn past duidelijk niet in de range, is ook wat eenvoudiger, zoals Juhász vertelt.
We ruiken krenten en een oxitoontje in ons glas. In de smaak is de harmonie zoek, de wijn is vooral zoet en heeft een sterk gemis aan zuren. Mijnheer H ruikt vooral aceton.
 

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003
Deze aszú is gemaakt van 70% furmint en 30% hárslevelű. 197 g/l restsuikers. 30 maanden rijping op vaten van 225 litervaten van Hongaars eiken.
We ruiken kweeappel, mineralen en vooral tropisch fruit. In de smaak honing, sinaasappel en citrus. Een harmonieuze wijn met voldoende frisse zuren.

In de kelder bij Királyudvar

















(wordt vervolgd ...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten