18.12.10

Wijnsalon: Szekszárd

Op 21 november vond de derde Wijnsalon plaats. Het thema was Szekszárd. De avond werd georganiseerd door Mariëtte en Laurens. Zij zijn grote liefhebbers van de stoere, kruidige wijnen uit het wijngebied, dat vooral rode en roséwijnen voortbrengt. We proefden verrassend wit, rosé (met dank aan Sint-Maarten) en schitterend rood. Verslag van een prachtige avond.


Bősz Adrián - Fehér Kadarka 2009
De eerste wijn is een verrassing, van een ambachtelijke wijnmaker. Bősz was een techneut die er in 2006 voor koos om zijn hart te volgen en zich te storten op het maken van wijn. Bősz heeft een witte kadarka gemaakt, wat niet heel gebruikelijk is. (Vergelijk het met een witte Châteauneuf-du-Pape.) Door bij de gisting de schillen van de rode druiven meteen te verwijderen en niet in contact te laten komen met het vruchtvlees, krijg je een witte wijn. 
We ruiken honing en bloemen. De geur doet GZ denken aan chenin blanc.
De smaak is fris, met wat grapefruit en laurierdrop. De wijn is niet heel licht, wel in balans en gewoon lekker, al denkt BR dat hij na een aantal glazen verveelt. GZ vindt de wijn te veel zuren hebben.


Pastor Pince - Rosé 2010
Een újbor, een nieuwe wijn uit 2010. Een cuvée van kékfrankos en zweigelt.
De wijnmaker is Juhász Tibor, Tibor de Schaapsherder op zijn Nederlands. Het etiket maakt duidelijk waarom deze toevoeging nodig is. Ook de naam Pastor is een verwijzing naar de naam van de producent.
We proberen de kleur van deze superjonge rosé te beschrijven en buitelen daarbij over woorden als kinderdrankjeskleur, snoepjeskleur en limonadekleur. De kleur is inderdaad erg rose. De geur herinnert ons aan Engelse drop, kokos en een snoepfabriek. 
GZ proeft watermeloen. Ze zou haar gasten deze rosé niet schenken omdat hij heel erg rose is. BR evenmin, maar dat is vanwege de suikerspinsmaak. MSz vindt het een vriendinnenwijn voor op een terras. Ik ben zelf geen roséliefhebber, maar één of twee glazen van deze wijn zou ik zeker met plezier drinken.


Bodri - Gúnár 2010
Alweer een verrassing deze avond! Een újbor, een nieuwe wijn (beaujolais) van het wijnhuis Bodri, traditiegetrouw met Sint Maarten op de markt gebracht. Wat doen die ganzen op dat etiket? Dat heeft te maken met Szent Márton, de Hongaarse Sint Maarten. Hij wilde geen bisschop worden en verstopte zich voor zijn achtervolgers tussen de ganzen. Denk ook aan het Hongaarse gezegde, dat wie met Sint Maarten geen gans eet, het hele jaar honger zal lijden.
Deze Gúnár (Hongaars voor gans) heeft volgens BR een bedwelmende geur. We ruiken rode vruchten, chocolade, yoghurt en room. 
MSz proeft citroenschil, verder proeven we duidelijk amandelen, citrus en grapefruit. De afdronk is zeer kort. Over het algemeen vinden we de wijn wat tegenvallen. Volgens BR maakt salami de wijn lekkerder.


Vesztergombi József - Szekszárdi Kadarka 2008
'The one and only' zegt Vesztergombi over zijn Kadarka uit 2006.
We proberen eerst vast te stellen wat we in ons glas ruiken. De associaties komen vanzelf. Terpentine, aceton, ijzer, bloed, gymzaal (IvH resp.  MSz, LM, MdV en GZ).
In de smaak (heerlijk!, zegt LM) kers, koffie, chocolade, kruidnagel, peper, kers en caramel. De wijn is fruitig, jammig, en heeft een lekker zoetje. De afdronk is gemiddeld lang. Een mooie, fruitige wijn die. ondanks de bizarre geuren, erg goed valt in de groep.


Heimann - Birtokbor 2007
Dit is de 'domeinwijn' van Heimann. Het karakteristieke van het wijngebied én van het wijndomein in één fles, zoals de wijnmaker zelf zegt. 
Een cuvée van 50% cabernet franc, 35% merlot en 15% kékfrankos. De druiven hebben afzonderlijk gegist in betonnen kuipen, RVS-tanks en houten kuipen. Daarna vond er per wijnsoort 13 maanden lang houtrijping plaats, en na menging nog twee maanden lang.
In de neus kersen, bramen en caramel. MW ruikt een stomerij, "waar hij zijn pak overigens vol vertrouwen zou laten reinigen". 
We proeven rood en zwart fruit, kruidnagel en rijpe, zachte tannines. Een fluwelige, zondoorstoofde wijn (GZ) met frisse zuren en mooie chocoladetonen. Heel fraai!


Heimann - Barbár 2007
Deze wijn wordt beschouwd als de topwijn van Heimann. 
Een cuvée van 30% merlot, 30% cabernet franc, 10% kékfrankos en 30% tannat. 
De tannat is een druif die tanninerijke wijnen voortbrengt, die bij een onzorgvuldige productie keihard kunnen zijn. De druif is vooral populair in Zuid-West-Frankrijk, waar we hem als Madiran kennen, en in Uruguay. 
Vergeleken met eerdere jaren bevat deze cuvée minder merlot en meer tannat. 2007 was namelijk ongelooflijk heet, de tannat uit dat jaar is veel zachter dan normaal. De verschillende wijnen hebben eerst afzonderlijk 14 maanden houtrijping gehad, en na menging nog 6 maanden. De tannat heeft op barriques gerijpt.
Van deze wijn zijn ook 50 flessen van 1,5 liter en 10 flessen van 3 liter gemaakt. Triest is dat die flessen verloren zijn gegaan toen de kelder dit jaar plaatselijk instortte onder het gewicht van de aanhoudende voorjaarsregens.
De wijn in ons glas is erg donker, bijna zwart. We ruiken zwarte bes, kruiden en iets wat we als donkere, zware geuren zouden willen omschrijven.
We proeven zwarte bes, bramen, chocolade en koffie. De wijn is stoer, enigszins masculien. IvH heeft het over een zachte man. Ze heeft gelijk, de wijn is absoluut niet zwaar. Het fruit is prachtig, het houtgebruik subtiel. Zoals MW het zegt: hij zakt comfortabel naar beneden.


Vesztergombi József - Csaba Cuvée 2006
De Csaba Cuvée wordt alleen in uitzonderlijke jaren gemaakt, tot nu toe in 1999, 2000, 2003. En 2006 dus. Het is de topwijn van het wijndomein, een cuvée van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot (in welke verhouding, is niet duidelijk). 
We ruiken zoet, donker, zwart fruit, bramen, tabak, doorgekookte broccoli (GZ), schimmel en natte hond. 
BR is ronduit enthousiast over deze wijn. De kruidige, soepele wijn bevalt bevalt GZ ook goed. Ik vind de wijn fruitig, stoer en heel lekker: een mondvol wijn. Wel wat jong, hij zou nog een jaar moeten liggen, reden waarom de meesten hem ook nog een pietsie te hard vinden. LM vindt het houtgebruik iets te overdadig.


Dúzsi Tamás - Görögszó 2006
Alweer een topwijn, deze keer van Dúzsi. De Görögszó is genoemd naar de helling waar de druivenstokken staan. Het is een cuvée van cabernet sauvignon en cabernet franc.
In de neus rood fruit, koffie, anijs, peper, hachee (GZ). In de smaak pruimen, kruiden en wat koffie.
De wijn is fruitig, fris, rond, zacht in de mond, superfluwelig, met frisse zuren. Absoluut een mooie wijn, al vinden sommigen hem minder complex dan de Barbár bijvoorbeeld. 
En BR? Die vindt de Csaba Cuvée de allermooiste wijn van de avond, en voorlopig denkt hij dat dat zo blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten